View Single Post
Eski 19-12-2019, 18:48   #67
Gökçeyurt
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 23-07-2019
Şehir: Konya
Mesajlar: 60
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aydınlık Mesajı Göster
Geçen sene değişik yemek tarifleri ararken; tarifler arasında yeşil domates yemeğine rastlamıştım.Ama yeşil domatesin zamanı geçtiği için sonra denerim diye ertelemiştim. Dün alışveriş sırasında yeşil domatese rastlayınca hemen aldım.
Kısmet bu seneye imiş dedim.Tarifi de çok basit 2 tane çarlistonbiber,1 kapya biberini doğrayıp zeytinyağında çevirdim,1 tane büyük kuru soğan ve 2 tane şekeri kavrulması için üstüne ekledim,1 kg yeşil domates ve 1 tane kırmızı domatesi kuşbaşı doğradıktan sonra kavrulan sebzelerin üzerine döktüm çok az pirinç ve tuzunu ilave edip karıştırmadan pirinçler yumuşayana kadar kısık ateşte çok az su ilave ederek pişirdim.En son yemeğin altını kapattım ve bolca maydanoz doğrayıp üstüne serptikten sonra yemeği alt üst ettim ve dinlenmeye bıraktım.

Not1: Orijinal tarifte biber ve maydanoz yoktu. Ama yakıştılar.
Not2:Bu arada başta belirtmeyi unutmuşum bu yemek Ege yemeği olarak geçiyor.
Biz bu yemeğin yapılışını Akşehirli bir komşumuzdan öğrenmiştik. Sonra bir gazetede Niğde 'nin yöresel yemeği olduğunu okumuştum. Tarifinde sizinkinden farklı olarak soğan yağda kızartılır, yeşil domates doğranıp acısı gitsin diye suda yıkanır. Önce yeşil domates kavrulur,sonra kırmızı domates eklenir. İsterseniz soğandan sonra kıyma da ekleyebilirsiniz ki harika bir tadı olur. En son bulgur eklersiniz.Bulgur domatesin suyuyla pişince yemek hazır demektir. Üzerine dökülen sarımsaklı yoğurtla nefis olur.

Gökçeyurt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön