View Single Post
Eski 15-12-2019, 17:13   #204
Akçay Εdremіt
/
 
Giriş Tarihi: 13-12-2019
Şehir: Balıkesir, Akçay
Mesajlar: 6
Endemik Datça Hurması (phoenix theophrastii)
Bu sıralar hindistan cevizi gündemi değişti herhalde, bu kervana birde halophyte kelimesi mi eklendi? Olmadı Datça hurmasının da tuz'cul olduğu falan ortaya atıldı.
Şu var ki, hurma palmiyesi ne kadar tropikal çöllerde yetişse, veya ne kadar egzotik bir tür olsa da, ak deniz de, hatta ege bölgesine bile kolay adapte edilebilir. Ancak şu var ki; ülkemizin bağıl nem oranı çöllerden çok yüksek olması sebebi ile belki meyve kalitesi çöllerde yetişen hurmalara nazaran iri olmayabilir.
Hindistan cevizi için ise, olay bambaşka, bırakın meyve alabilmeyi yahut meyve kalitesini falan konuşmak için çok erken, çünkü hindistan cevizi ağacının henüz hayatta kalabilitesi bile neredeyse imkansızdır, önce ağacı yetiştirmeyi başarın meyve işine sonra bakarsınız
Mesela Datça hurması ve Hindistan cevizini kıyaslarken, ortak nokta arama çabaları ile nereye varılacağını anlayabilmiş değilim... O kadar kaliteli toprak düzenleyiciler varken, üst düzey gübreler varken, nebiliyim yani gizli kök izolasyonları ile çözüm aramak varken; tuzu neden bir mucize gibi göstermeye çalışıyorsunuz, kaynağınız nedir?
Koskoca ülkede, bu iş ile alakalı o kadar uzman ve yetkili makamın, güya bilmediği görmediği bir şeyi ortaya koymaya çalışmak niye?
Hiç kimse göremedi de, bir tek siz mi fark ettiniz bunu? Bu kadar arge ve deneme yanılmalar var. O zaman eğer, iddianıza göre hindistan cevizi ağaçlarının, ak deniz kıyısında hayatta kalma ihtimali varsa, bunu test edin, haklı çıkarsanız, yapılan tüm araştırmaları madem baştan yazdırın, klavye başında yazarak bu işler yürümüyor, akıl vermeyin uygulayın bizlerde inanalım!

Şunu belirteyim ki; ülkeye özellikle erişkin palmiye ithalatları yasal değil, bu sebeple, size tavsiyem, çimlendirebildiğiniz tohumları serada bir kaç yıl büyütün, sonra kıyılara transfer edersiniz. Ha illa ben yeni filizlenmiş tohumu ya da henüz hiç filizlenmemiş tohumu kıyıya ekerim diyorsanız o da sizin bileceğiniz iş... Bence madem bu işe kalkıştınız üç ayrı aşamayı da deneyin, kıyı da tohumların filizlenme potansiyeli var mı hem bunu da teşhis etmiş olursunuz.
1) Birkaç yaşında büyümüş erişkin palmiyelerin ekimi
2) Filizlenmiş tohumların ekimi
3) Filizlenmemiş tohumların ekimi


Not: Başkalarının argo yorumları, tenkitleri onları bağlar, forumda ne döndüğünü bilemiyorum ancak, eğer tavsiye formunda bir şeyler karalamak gerekiyorsa, bu işe kafa yormayın, yol yakınken geri dönün, devlet değilsiniz, işinizi gücünüzü boş şeylere harcamayınız. Nacizane görüşüm, saksında bahçende yetiştir o na bir şey demem, ancak takıntılı boyutta kendinizi kaptıracak kadar önemli değil, hayat kısa, enerjinizi verimli şeylere odaklamaya bakınız.

E zaten elbette kabul görmüş dünya üzerinde bizlerde bir tuzu kuruluk modu da var, batılılar bizim yerimize her araştırmayı sağolsunlar yapıyorlar, yani nil nehrinde yaşayan dişi kırılmış bir timsahın bile damağına implanta varıncaya kadar yapıyorlar. Çok şeye gerek yok, evinize köyünüze bakın, dediğim gibi, devletten zengin değilsiniz, çevrenize hizmet edin, hindistan cevizine daha çok yol var.

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen Akçay Εdremіt : 15-12-2019 saat 18:23 Neden: www.agaclar.net/forum/agaclar-hakkinda-genel-konusmalar/27930.htm#post1578143
Akçay Εdremіt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön