View Single Post
Eski 10-12-2019, 21:28   #196
Eomer07
Ağaç Dostu
 
Eomer07's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2018
Şehir: Alanya
Mesajlar: 116
Bizim forumda Hindistan cevizi hakkında yanlış bilinen bir konu var. Nedir o? Hindistan cevizi su gereksinimini denizden karşılayabilir. Tuzlu suyu kullanabilir. Yav, yok öyle bir şey!

Bu fikir gittikçe yaygınlaşıyor ve forumda, farklı başlıklarda sık sık Akdeniz kumsallarında Hindistan cevizinin kendi başına hayatta kalabileceğine ilişkin yazılar okuyorum. Bunlara karşılık şimdiye kadar bunun neden olmadığına dair itirazlar var. İşi iklime bağlayıp milyarlarca yılda neden olmadı diyenler var. Okyanus akıntıları, kıtaların sürüklenmesi teorisi, buzul çağları gibi lisede, coğrafya dersinde öğrenilmiş olması gereken konuları yok sayan böyle yorumları tebessümle okuyorum. Coğrafya dersiniz boş geçiyordu da derse beden eğitimi öğretmeniniz mi giriyordu sizin?

Neden milyarlarca yılda Akdeniz sahillerinde bir tane bile Hindistan cevizi çimlenip hayatta kalmadı?

Düzeltilecek bir çok yanlış var. En başta şu coğrafi yanlışları bir düzeltelim. Aşağıdaki görsel bir dünya haritası. Üzgünüm ama bu kadar basitten başlamak gerekiyor.

Name:  images (8).jpg
Views: 650
Size:  39.9 KB

20. yy'ın başlarında Alman biliminsanı Alfred Wegener bu resme bakarak kıtaların hareket halinde olduğu ve günümüzdeki biçimini bu yolla aldığı fikrine kapıldı. İlerleyen yıllarda yapılan çalışmalar bu fikri destekledi ve bize biraz da sanatsal bir dokunuşla aşağıdaki görseli sundu.

Name:  images (9).jpg
Views: 575
Size:  67.5 KB

200 milyon yıl öncesine ait temsili dünya haritası ve efsanevi Pangea kıtası. Görüldüğü gibi ortada henüz Akdeniz diye bir yer yok. Akdeniz günümüzden yaklaşık 5.5 milyon yıl önce oluşmuştur.

İşin bir de Hindistan cevizi boyutu var. Bu Hindistan cevizi diyebileceğimiz en eski fosil ise 20 milyon yıl öncesine ait. Yani milyonlarca yıl önce dinozorlar çekirdek niyetine Hindistan cevizi çitlemiyordu.

İklim konusu da önemli. İklimler sürekli değişim halinde. Bu değişimin en keskin olduğu dönemler buzul çağları. Bize en yakın buzul çağı 10.000 yıl önce yaşandı. Bir de o kadar meşhur olmasa da mini buzul çağları var. Günümüze en yakını 20. yy'ın ortalarıdır. II. Dünya Savaşı, Soğuk Savaş gibi olaylar bu dönemde görülen sert kış koşullarını gölgesinde bırakır ve tarih kitapları bu durumu görmezden gelir. Ancak bu dönem dünyada kısa süreli bir buzul çağı yaşanmış hatta İstanbul Boğazı, 1954 yılında buz kütleleri nedeniyle gemi trafiğine kapanmıştır.

Sizin anlayacağınız okyanusta yüze yüze kendini Akdeniz kumsallarına bırakan bir Hindistan cevizinin önünde milyarlarca yıl değil en iyi ihtimalle birkaç bin en kötü ihtimalle 50 yıl var. Tabi Hindistan cevizi öyle bir navigasyon becerisine sahipse.

Hindistan cevizleri gerçekten okyanusları aşabilir. Ama bu maceraperest cevizler hem kör, hem sağır hem bilinçsizdirler. Bu yüzden yön bulma becerileri yoktur. Nereye yüzeceklerini Allah bilir. Yine dünya haritasına dönelim. Bu kez harita okyanus akıntılarını da göstersin. İşte bu akıntı yolları aynı zamanda Hindistan cevizlerinin göç yollarıdır. Gemiyle taşınmadığı sürece bir Hindistan cevizi Akdeniz'e ulaşamaz.

Name:  images (7).jpg
Views: 600
Size:  35.4 KB

Gulfstream akıntısı Hindistan cevizlerini Amerika'dan Britanya kıyılarına taşımaktadır.

Ulaşırsa sağ kalabilir mi? Hop, en başa döndük. Yanıt, tabi ki hayır. Hindistan cevizinin su gereksinimini denizden karşılaması fikri sanırım foruma palmtalk.org'dan taşınmış. Zaten forumdaki Hindistan cevizi konulu yazıların büyük kısmı buradaki yazılardan esinlenilmiş. Aynı görseller kopyalanıp kullanılmış hatta aynı cümleler Türkçe'ye çevrilip yazılmış. Tabi ki bilgi edinirken hepimiz interneti kullanıyoruz ancak internette ulaştığımız bilgilerin doğruluğunu kontrol etmeliyiz. Yoksa yanlış bilgiyi yayarız ve internet tabiriyle trollenmiş oluruz. Forumdaki yorumlara bakınca da ben bunu görüyorum. Birisi trollemiş, ötekiler trollenmiş, trollenenler bir daha trolü trollemiş. Kim balık, kim balıkçı belli değil.

Name:  images (10).jpg
Views: 566
Size:  40.9 KB

Hindistan cevizi tuzlu ortama karşı dayanıklıdır ve bu yeteneği sayesinde kumsallar gibi güneşi bol yerlerde yayılım gösterebilir. Hatta bazı ceviz ağaçları daha fazla güneş ışığı almak için denizin üzerine doğru yatar. Gerçekten hoş bir görüntüdür. Bu görüntüye bakıp hemen romantikleşmeyin. Hindistan cevizi su gereksinimini denizden karşılayamaz. Deniz suyuyla Hindistan cevizine sulama yapılamaz. Yapılan çalışmalar Hindistan cevizinin en fazla %0.6 oranında tuzlu suyu kullanabildiğini gösteriyor. Örnek olarak Akdeniz'in tuzluluk oranı %3,5 yani neredeyse azami oranın 6 katı.

Peki sahilde cevizler nasıl hayatta kalıyor? Tıpkı diğer ağaçlar gibi yağmur ve yeraltı sularıyla. Hindistan cevizi yetişen sahiller aynı zamanda bol yağış alan yerlerdir. Cevizler su gereksinimini yağmurdan ve yeraltı suyundan karşılayabilir. Bu sayede hayatta kalırlar. Akdeniz sahiline bırakılan çimlenmiş bir Hindistan cevizi içindeki besini kullanarak bir süre hayatta kalır. Ancak hazirandan eylüle kadar neredeyse hiç yağmur yağmadığından kuruyup ölür.

Name:  vcb vzc.gif
Views: 575
Size:  19.1 KB

Tropik bir adanın yeşil görünmesini sağlayan yeraltı suları

Ben Akdeniz sahillerinde, mikro iklim alanlarında Hindistan cevizi yetişebileceği fikrine karşı değilim. Denenebilir, zaten biliyorsunuz ben de deniyorum. Ama Akdeniz'de Hindistan cevizi yetiştirilmek isteniyorsa sulanması şart. Keşke yetişse. Hindistan cevizine Hindistan'da "gerekli her şeyin yetiştiği ağaç", Endonezya'da "1000 işe yarayan ağaç" denir. Meyve vermese de olur. Bize o ağaçları görmeye gelen turistler yeter. Ama sahile üç beş ceviz gömelim yok öyle olsaydı kendiliğinden olurdu zaten gibi romantik tartışmalarla bir yere varılamaz. Maalesef, bu haliyle forumumuz bilgiden çok fantastik kurguya göz kırpan trollük denemeleriyle dolu.

Eomer07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön