View Single Post
Eski 03-12-2019, 08:05   #164
Melissae
Yeni Üye
 
Melissae's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-12-2019
Şehir: İzmir
Mesajlar: 5
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ormanbotanigi Mesajı Göster
Ihlamur tohumlarında kabuktan ve embriyodan kaynaklanan çimlenme engeli vardır. Tohumları Ağustos sonu Eylül ortasında yeşilken toplanmalı. Aksi taktirde tohumlar geç alınırsa bir sonraki yılda çimlenilir. Biz buna yıllanma diyoruz.

Bundan sonra tohumların nasıl katlamaya alınacağından bahsedeciğim.

Katlama nedir?

Tohumlardaki çimlenme engelini ortadan kaldırmak amacıyla + 4 derecede kumlu toprakta belli bir süre bekletilmesidir.
  • Bir kutu veya saksı içerisine en altta kum+tohum+kum+tohum+kum şeklinde sıralanır ve buzdolabında 2-3 ay kadar bekletilir.
  • Bu süre zarfında toprak orta derecede nemli tutulmalıdır. Aşırı sulama yapılmamalıdır. Aynı şekilde susuz da bırakılmamalıdır.
  • İlkbaharda tohumlar katlamadan alınarak ekimi yapılır.
  • Tohumları katlamaya alırken meyve kabuğunu kırmak gerekir.
Ihlamuru kök sürgünüyle de üretebiliyoruz. Kök sürgünü ağacın dip kısmından çıkan sürgünlerdir. Kış aylarında bu sürgünler dipten kesilerek yetiştirme ortamına alınır. İlkbaharda havanın ısınmasıyla köklenme meydana gelir. Çok sayıda yetişmiş fidanlar elde edilir.
Sayın ormanbotaniği, öncelikle paylaşımınız için teşekkürler. Kök sürgünleri (ağacın hemen dibinden çıkan sürgünlerden mi bahsediyoruz yoksa ayrıca ağaçtan biraz daha mesafeli kökten çıkanlar oluyor bazı ağaçlarda onlardan mı bahsediyoruz?) alırken etrafını derin kazıp köklü olarak almamız gerekiyor mu yoksa daldan çelik alır gibi dipten kesip almamız yeterli mi? Şimdiden teşekkürler...

Melissae Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön