View Single Post
Eski 27-11-2019, 22:45   #84
Muda
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mhy622 Mesajı Göster
Merhaba arkadaşlar,
Bir sorum olacak benim için çok önemli, yardımcı olursanız çok mutlu olurum.
Bahçeme 2 ay önce 2 adet ağaç diktim elma ve şeftali. şu an ikisi 3 er dallı ancak boyları 1.5 m civarı. (dallanmalar 1 metre üzerinde). İlk sert budama dediğiniz 45-50 cm lik tek dala indirme işlemini ne zaman yapmalıyım? Hemen mş yoksa kışı mı beklemeliyim?
Cevap verirseniz çok mutlu olurum
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi saleri Mesajı Göster
Bu sorunun cevabını bende merak ediyorum. Kimseden cevap gelmezse . kışın sert budama yapacağım.
Sn. mhy622; ve saleri;

Elma ağaçlarında sert budama rahat bir şekilde yapılabilir. Elma budanması gereken ağaçlar arasında. Benim yerel elma ağaçlarına aşılattırdığım posof elması muhtemel daha yabani bir tür olduğu ve asıl ağaçların gövdesini kestiğim için çok çabuk bir şekilde büyüdüler. Baharla birlikte onları da budamayı düşünüyorum.

Şeftali dolayısı ile nektarin fidanlarında durum biraz sıkıntılı. Mecburen budama isteyen ancak hep ileriye dönük olarak giden bir ağaç. Şeftalileri çok fazla ve çok ürün vermemesi verdiği meyveleri iyi durumda olması için budamak ve fazla meyveleri daha tam büyümeden almak gerekiyor. Çok fazla çiçek ve meyve oluşturduktan sonra sanırım tüm gücünü meyveye kullanması durumunda ömrünün de kısa olması nedeni ile ölüyorlar. Şeftalide nedense geriden göz çıkarma olmuyor. Elma ve armutta hiç sıkıntı olmuyor. Benim bir yerden almış olduğum iki tane şeftali fidanından geldiği yerden yaptıkları budama sonucu bir tanesinin aşı yerinin tam üstünden bir adet gözden sürebildi. Başka yerden hiç süremedi. Diğeri ise bir tane alttan bir tane de üst taraftan sürgün verebildi. Her iki ağacı da biraz büyüdükten sonra fazlalık kısımlarını budayabildim. Fidanlarda göz gözükmüyorsa, bana gönderilenler gibi tam budanmış ise filiz çıkartması zor oluyor.

Bir ağaçtan budama ve meyve seyreltmesi yapmak iyi de bakmakla kilo olarak belki aynı miktarda meyve alınmasına rağmen meyveler kaliteli olmaktalar. Komşum bahçesinin biraz küçük olması nedeni ile meyve fidanlarını sonbaharda oldukça fazla buduyor. Ona rağmen ağaçlara iyi baktığı için sürgünleri fazla oluyor. Meyveler de iri ve kaliteli olmakta. Ayva ağacından bu yıl 100 civarında meyve almış. Budama ve seyreltme yaptığı halde. Gelecek yıl nasıl olacak şimdiden merakla bekliyorum. İlk yıllar nerede ise fazla bir ürün alamıyordu. Armut ağaçlarından da budama yaparak daha kaliteli ve sık meyve alıyor.

Benim yerim çok verimli olmasa da büyük olduğu için elimde bulunan yabani ağaçları aşılarken farklı cinsler ile aşılamaya çalıştıklarım oldu. Ahlat ağacına yapılan üç farklı aşıdan iki tanesi tuttuktan sonra ben de tutmayan taraftan çıkan sürgünlere durgun göz aşısı ile aşılamıştım. Onların bir tanesi hariç hepsi tuttu. En fazla gelişen ve iyi olan aşıladığımız armuttan hiç meyve alamayınca bu yıl bir arkadaşımızdan aldığım iki farklı armutu da aşıladım. Her iki aşı da tuttu. Şu anda agaç üzerinde beş farklı aşı bulunmakta. Armut dalları genellikle dik çıkmakta olduğu için onları biraz kısa tutmakta fayda var. Bakalım yapacağım budama ile aynı ağaç üzerinde farklı armutlar olacak mı? Bu yıl iki farklı aşıdan armut topladım.

Bir ağaçta da farklı yerlerden ve köklerinden çıkan ahlata yapmış olduğum aşılar tutmuş durumda. İki durum söz konusu. Köklü olanları alarak onları farklı bir yere dikme veya buradaki gibi budama ile mümkün olduğu kadar ağaçları küçük tutmaya çalışarak ağacın meyve vermesini sağlamak. Fotoğraflarını çekersem eklerim.

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön