View Single Post
Eski 18-11-2019, 09:37   #297
kasimokan
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 07-01-2019
Şehir: İzmir
Mesajlar: 7
Merhaba,
Ben de uzun zamandır devetabanı büyütüyorum. Mesut Bey' in dediği gibi büyük saksı bence de en doğru olanı. Sık sık destek kökleri atan bir bitki. hepsinin düzgün şekilde toprağa sabitlenmesi için büyük saksı önemli. O kökleri elle de gönlendirebilirsiniz, bir kaç güne doğru tarafa devam edecektir.
Toprak değişimi konusunda Mesut Bey' e bir kez daha katılacağım. Ben de toprak rahatsız edici koku yapmadığı sürece toprağını ve saksını değiştirmemekten yanayım. Zaten saksı değiştirince farkedersiniz, kökler (özellikle destek kökleri) saksının çoğu yerini sarıyor. Bu nedenle bir kez daha büyük saksı önemli.
Üstteki, kafeden çekilmiş fotoğraftakine benzer devetabanımı ben ana gövdeden 8-10 cm parçalara ayırıp hepsinden çelik ürettim. Evin ve balkonun farklı yerlerine koydum. En sağlıklı büyüyeni (hepsi gayet sağlıklı aslında) balkonun 2 saat öğle öncesi güneş gören, sürekli esinti alabilen yerde olandı. İsteyen yakınlarıma dağıttım hepsi de çok mutlu oldular. Özellikle esinti çok önemli arkadaşlar, sakın evin hiç hava almayan köşesinde bırakmayın.
Bir başka gözlemim de; evimin duvarları saten, yani fazla hava alamayan duvarlar. bu çiçek evimize girdiğinden beri evde havasızlık azaldı. oksijen bakımından çok faydalı olduğunu kendim gözlemledim.
Yaprakları iki haftada bir temiz bez ve su ile nazikçe silerim. Hem altını hem üstünü. hatta bazen sulandırılmış arapsabunu ile silip sonra tekrar su ile silip (durulamak için) parlak gözükmesini sağlıyorum. Su ihtiyacının tamamını toprağa değil de, bir kısmını yapraklara spreylemek bitkiyi daha sağlıklı hale getiriyor.
Herkese iyi günler.

kasimokan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön