Konu: denizayda
View Single Post
Eski 17-11-2019, 17:21   #5
denizayda
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 31-05-2018
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 35
Halilibrahim Zahteri (Satureja Thymbra)

Bitki türü: Tıbbi Aromatik Bitki
• Bitki ömrü: Çok yıllık
• Tohum Türü: Kekik
• Tohum çeşit adı: Halilibrahim Zahteri (Satureja Thymbra)
• Tohum kaç yıldır sizdedir: Tohumu bu sene aldım. Bir yıldır bitkiyi kendim de yetiştiriyorum.
• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: İstanbul
• Tohumun kökeni: İstanbul
• Tohumun geldiği yer: Antalya/Kaş bölgesinde doğal olarak yetişiyor.
• Kullanılan gübreler: Bahçede keçi gübresi kullanılmıştı.
• Kullanılan ilaçlar: Yok
• Hasat yıl ve ayı: 2019 yazı
• Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Bu kekik tohumunu Kaş'ta yaşayan halamın bahçesinden topladım ve Kaş'ta yetişen başka bir zahter (satureja) türü yok, yalnızca geniş yapraklı kekik (oregano) var.
• Yetiştirme zorluğu derecesi: Görece zor, daha doğrusu çimlendirmek sabır istiyor. Eylül ayında ektiğim tohum Kasım ortasında yeni çıkmaya başladı (bu sene tohumların sorunsuz olduğunu test etmek için ektim, ama geçen sene de çimlenmesi çok uzun sürmüştü). Ektiğimde saksı dışarıdaydı, bir süre sonra içeri aldım, çıkmayınca tekrar dışarı çıkardım, dışarıdayken çıkmaya başladı (belki sıcak/soğuk yer değiştirmenin çimlenmede etkisi olmuş olabilir diye bu detayları yazıyorum).

Okuduğum bir araştırmaya göre tohumun içinde bulunan aromatik yağlar çimlenmesini geciktiriyormuş. Doğada yağmur sularıyla zaman içinde bu yağlar aktıkça çimlenme gerçekleşiyormuş. Aynı nedenden ötürü bitkinin birkaç yıllık tohumları yeni alınan tohumlarına göre daha iyi oranda çimleniyormuş. Okuduğum araştırmada tohumlara su içinde 24 saat devr-i daim yaptırarak bu yağların akmasını sağlamışlar. Ama ben saksıdaki toprak kurudukça inatla sulamaya devam ettim, bu yağlar zamanla akmış olacak ki geç de olsa çimlendiler. Bu makalenin linkini de ekliyorum:
https://www.researchgate.net/publica...cationCoverPdf
• Hasat süresi: Çimlenmesi 2-3 ay sürüyor. Ondan sonra 4-5 ay içinde bitkiyi ucundan hasat etmeye başlayabilirsiniz. Yemeklerde, salatalarda kullanılabilir.
• Büyüme alışkanlığı: Mart veya Eylül ayında ekilebilir. Bir veya birkaç tohum ekmek yerine küçük bir saksı veya viyole 20-30 tohum ekmenizi tavsiye ederim. Bitki kuraklığı seviyor.
• Bitki tipi ve gelişim durumu: 20-40 cm. Fotoğraflarda çok belirgin çıkmadı ama çok güzel mor çiçekleri var. Yetiştirdiğim 8-9 çeşit kekik içinden en yoğun ve hoş kokulu olan çeşit budur-ki bu saksıda yetiştirmeme rağmen.

ÖNEMLİ: Bu tohumu yeni taleplere kapanmıştır! Sanırım talep edenlerin bir kısmı koşulları yerine getirmediği için eleniyormuş ama yine de çok fazla talep oldu.

Eklenen Resimler
  

Düzenleyen denizayda : 21-12-2019 saat 13:29
denizayda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön