View Single Post
Eski 12-11-2019, 18:16   #11
Rekor Gelişim
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 12-11-2019
Şehir: Muğla
Mesajlar: 4
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Flоrοрluѕ Mesajı Göster
Florida: https://www.google.com/maps/place/Ca...!4d-81.9495331
Hatay: https://www.google.com/maps/place/Ra...1!4d36.1780841

Yanlış konu altına mı yazıyorum tam emin değilim ancak, hindistan cevizinin meristemi ve kökleri yağışlı serin aylarda çok hassas oluyormuş. Uzun süredir araştırma yapıyorum, mesela kışın atıyorum gece en soğuk saatlerde bile +10 derece altında bir soğuk oluştuğunda hindistan cevizi palmiyesinin fotosentez yapamayıp öleceğini söyleyen çok sayıda kişiye denk geldim.

Lakin iklim verilerine bakılırsa, aslında bu bilginin pek de doğru olmadığı yönünde emareler gördüm. Mesela batı florida Cape Coral da bir çok hindistan cevizi palmiyesi var, aralık ayında -4 ocak ile şubatta ise -3 dereceler kayda geçmiş ve hindistan cevizleri soğuktan etkilenmiş görünmüyorlar, acaba gittikleri bölgede adaptasyonu başarı sağladığından dolayı bölgeye uyumlu olma yetenekleri var olabilirmi?

Kış mevsiminde yağışlı soğuk havalarda, çamurlu, yani su tutan topraklar hindistan cevizi ağacı köklerine zarar verip bitkinin ölmesine sebep oluyormuş, Cape Coral hem yağışlı hemde soğuk görünüyor...

İnce bir ayrıntı daha var, acaba kısa süreli soğuklardan kökler yahut meristem etkilenmiyor olabilirmi? Atıyorum; kışın, ocak - şubat - mart - aralık aylarında floridada bile akdeniz koşulları benzerine çok yakın bir kış döngüsü var, yani bunun bir ölçüsü yahut zaman dilimi varmı, yılda kaç gün soğuk görürlerse bunu tolere edebiliyorlar? Kaç inçlik bir yağış yahut kaç saatlik bir don olayı ağacın soğuğa tahammül seviyesini belirliyor, bunun net bir tahlili varmıdır?

Akdeniz ülkelerinin neredeyse hiç birinde hindistan cevizi ağacı yok, tek bir tane bile örneğe rastlamadım. Neyse çok uzatmayacağım, ben şahsen hindistan cevizinin anamur, alanya, karataş, iskenderun sahillerinde hayatta kalabileceğe inanıyorum, hatta meyve bile verebileceğini tahmin ediyorum.
Florida iklimi: https://en.wikipedia.org/wiki/Cape_C...lorida#Climate
Hatay iklimi: https://en.wikipedia.org/wiki/İskenderun#Climate
Rekor gelişim kullanın akdeniz bölgesinin sahile yakın olan yerlerinin hemen hemen çoğunda yetişir. Ege ve karadeniz için bir şey söyleyemem.

Rekor Gelişim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön