View Single Post
Eski 07-11-2019, 15:22   #84
Lonicera
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Bu sene bahçe avluda yer bademi ile epey haşır neşir olduk diyebilirim. Benimkisi yetiştiricilikten çok deneme yanılma ile en iyi sonuca varabilmek. Tabii ki kendime göre. Sonuçlar her ne kadar istatiksel olarak anlam ifade etmese de belki birilerinin işine yarar.

84 lü viyole ekimle başlayan süreci şu şekilde özetleyebilirim;

Ekim zamanı nisan ortası,
İlk çimlenme 39 tane ile iki hafta içinde. Daha sonra devam eden düzensiz çimlenme 71 adede kadar çıktı. Yani hep bilindiği üzre çimlenme yüzdesi çok düşük değil fakat çok düzensiz. Ekimden yaklaşık iki ay sonra bile çimlenenler vardı.
84 rizomun 71 i filizlendi, gerisi ne oldu? 7 tanesini hiç bir halt olmadan geri çıkardım, 6 tanesi de çürümüş.

Filizlenen cuffalar,
Kum, kompost, yaprak çürüntüsü az miktarda elenmiş bahçe toprağına dikilmek suretiyle 8 litrelik saksıya bir adet

Kum, kompost içine içine dikilmek suretiyle 50 litrelik saksıya 13 adet

Sadece elenmiş bahçe toprağına 8 litrelik saksıda 1 adet

Sadece kompost içine 50 litrelik saksıda 13 adet

Sadece yanmïş ahır gübresi içine 50 litrelik saksıya 13 adet

Sadece cocopeat içine 50 litrelikmsaksıya 13 adet

Sadece kum , kompost ve pomza içine 17 adet dikildi.

Her biri aynı ortamda bulunup aynı zamanda sulanıp sadece gübre şerbeti verildi. Yedi aylık bir süreçten sonra geçen hafta itibarıyla tüm üst aksamları sarardı. Ve tek tek sayılmak suretiyle şu sonuca varıldı.

En kötü sonuç sadece cocopeat içine dikilen cuffalardan alındı. Halbuki ortam en gevşek diye en fazla bel bağladım da buydu. Hasat miktarı toplam 76 adet. Ayrıca tüm ortamlarda tel kurdu nedeniyle zayi olan rizomlar da var, bunları dışarda tutuyorum. Rizom iriliği orta, tohumluk orta düzeyde. Ayrıca rizomlar bu büyük saksınin hemen 20/25 santim derinliğindelerdi. En diplerde hiç rizom yoktu. Dolayısıyla bitkinyüzlek alanda rizom yapıyor.

Sadece ahır gübresinden 114 adet. Yumru büyüklüğü orta, tohumluk olarak ayrılan miktar fazla. Yani yumrular yeterince büyüyememiş.

Sadece kompost içerisinde olandan 62 adet, yumrular iri tohumluk az.

Sadece kum, kompost ve pomza içinde olandan 154 adet. Yumrular iri tohumluk miktarı normal.

Sadece elenmiş bahçe toprağına dikili bir adet cuffadan alınan rizom sayısı 113.. Yumrular orta büyüklükte, tohumluk fazla..

Ve son olarak sadece kum, yaprak çürüntüsü, kompost ve elenmiş bahçe toprağına dikilen 8 litrelik saksıdan çıkan rizom sayısı 182..
Rekor bunda oldu. Kim bilir saksı daha büyük olsaydı sonuç ne olurdu diye düşünmeden edemiyorum. Yumru büyüklü en iri olanlar da bunlar oldu, tohumluk yok denecek kadar az.( tohumluk diye tabir ettiğim çok küçük olup yemeye tenezzül etmediğimiz rizomlar)
Sonuç, bitkide filizlenme ( yabancı bir kaynakta kabuğundaki bir maddeden dolayı çimlenme engeli olduğu yazıyordu) çok düşük oranda değil ama çok düzensiz zamanlamada gerçekleşiyor. Ayrıca bu bitki rahatına çok düşkün. Öyle yaninda başka bir şey olmayacak tek başına geniş yer istiyor.

Bu süreç şöyle tamamlandı, tüm iri yumrular seçilip kurutulmaya bırakıldı. Hanım ve oğlan zaten bunlara rezerv koymuştu. Çok kuçuk olanlar tohumluğa ayrıldı. Şimdi etkinlikte payımıza düşerse bal yumru ve sarı şekeri heyecanla bekliyoruz

Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön