View Single Post
Eski 30-10-2019, 23:52   #159
Distilasyon
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 30-10-2019
Şehir: Çubuk
Mesajlar: 1
Bende ankarada yaşıyorum iki kez adanaya gitme fırsatı yakaladım, hakikaten çok sıcak bir şehir. Mesela kasım ayında gitmiştim havası gece ve gündüz tıpkı ankara haziranına eş değer hissettiriyor. Şortla gezenleri görünce şaşırdım. Mesela ankara ocak ayı adana'nın nisan ayına eş değer bir beznerlikteymiş diyorlar. Ama bitkilerde durum farklı onlar olaylara bizim gibi bakmıyorlar.

Ancak şaşırtıcı bir çelişki daha var, mesela başka bir adana'lı, 'adana abartıldığı gibi değil, hepi topu 15 gün anca sıcak oluyor, hatta adana ayazını siz bilmezsiniz, ankaraya rahmet oktturur' demişti, bu ne anlama geliyor tabi onu da bilemiyorum...

Nesye, ben adanada hindistan cevizinin hayatta kalabileceğine inanmıyorum, klasik bir akdeniz iklimi işte, ekvatoral iklimlerle ortak hiç bir noktası yoktur. Adana körfezindeki limanlara yıllardır, süveyş kanalından bir sürü gemi gelip gidiyor, mutlaka deneyen olmuştur, demekki yetişmiyor, yetişse bir tane örnek olurdu.

Deneyip denenmeme mevzusuna ben böyle bakıyorum, mutlaka denenmiştir. Çünkü her türlü tropik meyveye ülkemizde merak var. Hem bu aşırı takıntı niye? Yetişse ne olur yetişmese ne olur, başka derdimiz mi kalmamış? Her beldenin kendine has bir dokusu vardır, bizim ülkemizde yetişmekte olanlarda başka yerlerde yetişmiyor, mesela zeytin, asla ekvatoral iklimlerle barışık değildir, amerikalılar hawai'de falan uzun yıllar denedi ama zeytini tropikal iklime uyarlayamadılar... Falan filanlar.

İlla akdeniz bölgesinde denemeye meraklı olanlar varsa, bu makaleye göz atabilir. Bu yabani tip güney sahillerimize uyum sağlayabilir(belki):
http://www.palmtalk.org/forum/applic....php?id=311144

https://www.australiangeographic.com...ukCZ4XI9Svcguc

Distilasyon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön