Konu: Atilgan
View Single Post
Eski 25-10-2019, 18:54   #6
Atilgan
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 430
Hatay Samandağ Acı Biberi

Name:  aab.jpg
Views: 691
Size:  76.6 KB

Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Biber, Capsicum annuum
Tohum çeşit adı: Samandağ biberi
Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Ankara, Hacılar
Tohumun kökeni: Samandağ
Tohumun geldiği yer: Sayın Musa Gündoğan
Kullanılan gübreler: Hayvan gübresi, organik bazlı diğer ürünler
Kullanılan ilaçlar: Yok
Hasat yıl ve ayı: Ekim 2019
Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Diğer biberlerle arasına yaklaşık 20 metrelik bir mesafe koyuldu.
Bitki tipi ve gelişim durumu: Saksıda yetiştirdiğim için fazlaca büyümemiş olabilirler. Meyveleri uzun, sulu ve etli. Oldukça acı. Verim orta.
Bizim beğenerek tükettiğimiz bir ürün oldu.

Yetiştirme özellikleri: (Sayın Birnefestoprak dan alınmıştır)

1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Tohumlar bahar ortasında serada ya da evde ekilebilir. İyi bakımla, fideler 5-6 hafta içinde toprağa alınacak aşamaya gelecektir. Tohumların, köklerin havalanmasına olanak sağlayacak, sulandığında parçacıkları birbirine yapışıp kök gelişimini zorlaştıracak/engelleyecek, suyu kolayca drene etmeyen bir ortama ekilmesini tavsiye etmem (or. kompostlanmış gübre, iyi su tutar ve bu iş için uygun olmayabilir). Tohum ekilecek toprağı kendiniz biraraya getirebileceğiniz gibi, bu iş için satılan ve içinde perlit olan ticari ürünleri de kullanabilirsiniz.
Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Ben taze biber tohumları için hiçbir özel yöntem uygulamıyorum.

2. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Biber tohumunun çimlenmesi için ışığa ihtiyacı yok ama fideler çimlendikten hemen sonra güneş ışığı gören (ya da güneş ışığını taklit eden yapay ışığın olduğu) bir alanda tutulup, "gerçek" yapraklarını oluşturduktan sonra ve toprağa şaşırtılana kadar çokça seyreltilmiş sıvı gübreyle beslenebilir. Tohumlar evde ekildiyse, toprağa alınmadan önce hergün öncekine göre bir miktar (ör. yarım saat aralıklarla) uzayan sürelerle güneşe çıkarılarak şaşırtma sonrası gerçekleşecek olumsuz etkilerin azaltılması sağlanabilir. Toprağa alınma aşamasında, fide çukuruna 2-3 avuç kompostlanmış gübre, daha sonra da gelişim aşamasında 7-10 gün aralıklarla bitkinin yapraktan emebileceği ya da topraktan verilebilecek bir sıvı gübre, çiçeklenme aşamasında mümkünse fosfor miktarı daha yüksek bir sıvı gübre kullanılmasını; fideler, şaşırtma aşamasında, toprağa alışana kadar sulandıktan sonra suyun kesilmesini ve fidelerin çiçeklenme aşamasına kadar yalnızca gün batımında su ihtiyacının olduğu anlaşıldığı zaman sulanmasını; meyve tutumu aşamasındaysa hergün değil ama gün aşırı ve azar azar sulanmasını tavsiye ederim.

3. İklim gereksinimleri: Aslen tropik bir bitkidir. Özellikle ılıman iklimlerde (ve güneyde) uzun hasat olanakları sunar. Yazın daha kısa sürdüğü iklimlerde yaşayan üyelerin, özel yetiştirme koşulları yoksa, erkenci/orta-erkenci biber çeşitlerini tercih etmesini tavsiye ederim.

4. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Meyveler olgunluk aşamasında yukarıdaki resimdeki gibi parlak kırmızı renk almaktadır. Meyveler, tam olgunluğa ulaşana kadar bitki üstünde bekletildikten sonra tohumlar çıkartılıp kurutularak tohum hasadı yapılabilir. Tohumları tam olarak kurumadan paketlememenizi tavsiye ederim. Aksi durumda küflenip bozulacaklardır.

Eklenen Resimler
 
Atilgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön