View Single Post
Eski 18-10-2019, 03:12   #301
hakansalihoglu
Ağaçsever
 
hakansalihoglu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-10-2019
Şehir: Ankara
Mesajlar: 56
Merhaba arkadaşlar,

tüm forumdaki alakalı alakasız her şeyi okudum. Ben ankara da yaşıyorum ve yeşil yapraklı bitkilerim çiçeklerim saksıda çam ağacım ve sukulentlerim var.

Öncelikle annem ve babamdan bahsetmek istiyorum. sadece bahçe toprağı **** çiçek toprağı diye poşetlerde markette orda burda satılan topraklara dikmişler çiçekleri. ne açıyor ne büyüyor kısaca sabit durumda yıllardır. bende canlı gözüken gelişen açan çiçeklerim olmasını istiyorum. çok araştırdım ve kafam allak bullak oldu. öncelikle araştırdığımda ulaştığım verileri paylaşmak istiyorum. bu verilere internet çiçek yetiştirenler çiçekciler gibi kaynaklardan ulaştım.

Ponza taşı
Lav taşı
Zeolit
Torf toprağı
hindistan cevizi lifleri cocopeat
vermikulit
leonardit
solucan gübresi
kuvars kumu
minik taş parçaları
sarı kükürt
muz kabuğu
yumurta kabuğu
tarçın
kahve
sigara külü
canlı bitki yaprağı
kömür
ağaç kabukları

hatta zeoton bile önerisinde bulunanlar oldu.

ponza, lav taşı ve kuvars kumu toğrağın hava almasını çamurlaşmamasını sağlar lav taşı bir çok mineral içerir
hindistan cevizi lifleri doğal bir üründür ve su tutma özelliğine sahiptir artı havadar yapıdadır
leonardit vermikulit toprağı dengeler
muz yumurta kabuğu doğal bir potasyum ve kalsiyum kaynaklarıdır
tarçın kahve sarı kükürt ve sigara külü bitkileri böceklerden korur
canlı bitki yaprağı bitki için gereken çoğu maddeyi içerir
vs gibi söylediler.

ünlü bir çiçekciye sordum ve bana kızdı bu bilgiler saçma sapan şeyler

ve bunları söyledi

solucan gübresi hakkında şunları söylemem gerekli:
Amerika ve Avrupa kaynaklı bilgilerde solucan gübresinin çok güvenli olduğu büyük ısrarlarla anlatılır. Hatta hiçbir şey karıştırmadan sırf solucan gübresi tek başına bitki toprağı olarak kullanılabilir derler.
Türkiye'de üretilen solucan gübreleri ise maalesef aşırı tuzlu yapıda. Bitkileri mahvediyor. Adeta bir bitki zehiri. En çok da saksı narenciyelerini öldürür yapıda. Hatta tuzlu toprak uyumlusu bitkilere bile zararlı. Onun için solucan gübresi sadece suni gübrelerin kullanıldığı gibi kullanılmalıdır. Aslında yine de tavsiye etmem çünkü hiç hak etmediği çok yüksek fiyattan satıyorlar.

Benim tavsiyelerim:

Açık hava balkon ve bahçe saksıları için torf adıyla satılan hazır poşet toprağı ile doğal arazi toprağını eşit ölçülerde karıştırıp harmanlayarak kullanın. En sağlıklısı budur. Gübre istemez.

Sukulentlere ise aynen yukarıdaki karışıma bir miktar küçük taneli ponza taşı veya silis kumu (kuvars kumu) karıştırın. Şöyle: İki ölçü torf-doğal toprak karışımı + 1 ölçü ponza veya kum.

Salon - ofis saksılarında ise torf adıyla satılan hazır poşet toprak ile bir miktar ponza taşı karışımı en sağlıklısıdır. İlk yıl gübre filan istemez. İkinci yıl salon bitkilerine özel yapılmış bitki besininden ayda bir vermeye devam edilmelidir.

Eğer amacınız bitkilerinizin en iyi şekilde gelişebilecekleri toprak karışımı yapmak ise listelediğiniz diğer şeylere hiç bir şekilde gerek yok. Tam tersine çeşit çeşit sorunlarla karşılaşırsınız.

Veya eğer toprağı tamamıyla kendiniz imal etmek istiyorsanız kompost yapımı hakkında birçok derin araştırmalar yapmalısınız dedi.

arkadaşlar yıllardır çiçek bitki yetiştiriyorsunuz marka modelden tutun karışımlara kadar en faydalı olduğu karışım türünü **** markayı benimle paylaşabilir misiniz ? Bu arada elimde 1 torba tarım perliti var ankarada olan varsa dikmende oturuyorum takas yöntemiyle verebilirim. asla para kabul etmiyorum. takas ise gönlünüzden kopan bir şey olabilir. amaç işine yarasın birisinin. ulusta çiçekciden 20 liraya almıştım

hakansalihoglu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön