View Single Post
Eski 04-10-2019, 08:59   #528
kamil35
Ağaç Dostu.
 
kamil35's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-09-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,631
Son bal hasadını 19 Eylül tarihinde gerçekleştirdim. Bundan sonra çaba, kışa genç ve kalabalık bir arı nüfusu ile girmek. Arılarda yavru var. Yavru alanını daha da arttırmak gerekiyor. Bunun için arıyı düzenli olarak şeker (pancar şekeri) şurubu ile beslemek gerekiyor. Az miktar ile sürekli ve düzenli beslemek. Arı sürekli bir bal gelişi olduğuna verimin devam ettiğine ikna olmalı.
Bulunduğum yer itibariyle polen sıkıntısı yok.

Beş kg lık su şişelerine 2250gr şeker koyup, su ile doldurup şekeri çözdürüyorum. Her şişe 10 kovana pay oluyor. Bir gün arayla besliyorum. Kovan başına 225gr şeker bu da yaklaşık 500gr şuruba denk geliyor. İlk aşamada bu şekilde 15 kez şuruplama yapacağım. Arının kuluçka süresi 21 gündür. Bizim şuruplama süremiz 30 gün sürecek. Bu çalışma kovan içindeki arıyı iki kattan fazla arttırdığı gibi genç ve çalışkan güçlü işçi arılara sahip olmuş olacağız.

Çok yorucu değil mi? On beş seferde verdiğim, kovan başı yaklaşık 3,5kg şekeri 3 seferde versem arı bunu 4-5 gün içinde peteklere stoklayabilir. Arı bu şekil beslemeyle stok yapar ama istediğimiz yavru atışını gerçekleştirmez. Burada hedef genç nüfus. Bunun için de az ama sürekli besleme gerekiyor.

Bir çok takipçinin aklına, arının peteğe stokladığı şeker şurubu ileriki dönemde bala karışmayacak mı? 2019 yılı için bal hasadı (benim arılığım için) sona erdi. 2020 yılı ilk bal hasadı en erken 10 Temmuz'da gerçekleşebilir. O zamana kadar kovan içi stoğu defalarca sıfırlanacak, her kovan için 10 binlerce arı üreyecek. Yanı petek gözlerinde stok diye bir şey kalmayacak. Ta ki yeni bal sezonu başlayıncaya kadar.

En kötü ihtimal; bala arının kursağından geçmiş %5 şeker şurubu karışsın. Onu da dert etmeyin. Bu ifadeyi daha önce de çok kullandım. "Bal içinde çıkabilecek en masum şey arının kursağından geçmiş şeker şurubudur".

Baldaki tehlike isimli bir video hazırlığı içindeyim. Orada bu konuya ayrıntılı değineceğim.

Bal tadında günler geçirmeniz dileğiyle.

Eklenen Resimler
 
kamil35 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön