View Single Post
Eski 28-09-2019, 13:27   #344
Selim Urgancı
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-09-2019
Şehir: Urfa
Mesajlar: 1
https://www.google.com/maps/@36.1540...!7i4032!8i1960
Kahve ağaçları, eğimli ve nemli bölgeleri sevdiğine göre, bu mps koordinatını verdiğim yamaçlarda kahve tarımı verimli olacaktır. Arap kahvesi sanırım kuraklığa en dayanıklı olan tür, lezzet bakımından en tercih edilen meyve olduğuna göre de; en iyi seçimin arap kahvesi olacağını tahmin ediyorum.

Adaptasyon çalışması yaparken, bildiğim kadarıyla bir kaç evreli olan, uzun çalışmalar gerekiyormuş. Avustralyada olsa gerek yanlış hatırlamıyorsam, bir bitkiyi bulunduğu endemik sınırdan, başka bir beldeye uyarlamak için, uzun yıllar çalışmalar yapıp, örtüsüz bitki yetiştirebiliyorlarmış.

Mesela bir kaç mil öteye alıp, bir fidan yetiştikten sonra, o bölge hava şartlarına alışıp tolere edebilecek şekilde kış mevsimini atlatıyorsa; ağaç meyve verme çağına gelince, çelikle çoğaltılabiliyormuş.

Gelişen bitkiyi, bir kaç mil öteye dikip, tekrar o büyüyüp gelişen bitkiden çelikler alma yöntemiyle, daha serin bölgelere nakil ile adapte ediliyormuş.

Neden bizde böyle bir çalışma olmasınki? Belki biraz zor olsada, atıyorum bu yöntemle, narenciye gurubu, iç anadolu bölgesinde yetiştirilebilir, bu imkansız değil. Dünya büyüyor, değişiyor, farklı yollarla geleceğin ağır yükünü göğüsleyecek önlemler için çalışmalar başlatılmalıdır.

Birileri de tutup haklı olarak, 'olası bir deprem için dahi bir önlemin yokken, kahve adaptasyonu için bukadar edebiyat parçalaman çok komik değilmi' şeklinde de düşünebilir.

Son olarak şunu belirtmeliyim ki, sanırım dünyada kahvenin yetiştiği en serin bölge, Nepal himayala sıra dağları civarıdır, nepalde; tür olarak, arap kahvesi tarımı yapılıyormuş. Dolayısı ile adaptasyon işleyişinin ne olduğunu biraz özetlemeye çalıştığıma göre, himalayanın en serin bölgelerinden fidanlar getirtilip kahve tarımı için güzel bir start verilebilir, tabi bu konuda, yurt dışından fidan getirtmek için, gümrük usulü ne şekilde yürüyor hiç bilemiyorum.

Eklenen Resimler
 
Selim Urgancı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön