View Single Post
Eski 10-09-2019, 10:08   #19
topraksolucanı
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 10-09-2019
Şehir: Trakya
Mesajlar: 1
Öncelikle herkese merhabalar konuyu bu kadar zaman sonra şans eseri tavuk gübre tesisleri hakkında araştırma yaparken gördüm.
gökhanyılmaz arkadaşımın yazdığı maliyeti daha uygun çözümler ile tavuk tesislerinden dışkının bertaraf edilmesinin yöntemlerini araştırmaktaydım. Lakin düşük maliyetli olarak bu sistemlerde pek fazla makine tesisleri kurulumundan ümit edilecek fiyatlar bulamadım, dolar ve euro'nun yükselmesinden kaynaklı tüm fiyatlar tavan yapmış vaziyette. Özellikle sektördeki yerli makinecilerin yetersiz faaliyetlerinden ötürü yabancı firmalar parayı kırıyor.

Büyükbaş çiftliklerine nispeten tavukçulukta kokunun çok daha ağır olması işleri fazladan da zorlaştırıyor.

Birkaç haftadır baktığım kaynaklarda tavuk gübresinin hayvan altından alınıp kurutulup peletlenip gübre olarak kullanılmasına dair yazılar buldum. Mantıklı göründü gözüme. Kurutulup peletlenince koku miktarında düşüş olduğunu belgelemişler. Keskinoğlunun böyle bi tesisini gördüm gayet düzenli çalışıyor görünüyordu. Ama sürekli bi sistem değil operatörler kamyonla taşıma yapıyor. yine hollanda kaynaklı bi firmaya kurdurmuşlar.

Esas merak ettiğim sadece kurutulup kullanıldığında zararlılardan arındırılma işlemi nasıl sağlanmış oluyor, bir de bitki köklerini yakmasına engel olan nedir? Sanitasyon işlemiyle zararlıları alacağımızı düşünsek, fermentasyon işlemi nerede yapılıyor, keskinoğlunun sisteminde fermentasyona dair bir proses göremedim. Doğrudan kurutmanın yeterli olacağını düşünmüyorum, yüksek azot oranı elde edilmek istenirken bitkilerin riske atılması tamamen ticari odaklı yanlış bir düşünce.

Geçenlerde kocaelide bi tesise gitmiştim büyükbaş besi hayvancılığı yapan bi arkadaşın yanına. Patron dışkı değerlendirilmesi için kompost sistemi kurdurmuş, bikaç aydır işletiyorlar. Çıkan ürün direkt kokusuz. Daha önceleri zabıta baskınları yiyorlardı, sistem kurulmadan önce çok sıkıntı çekmişler. Dev gibi arazi de olsa atsan atılmıyor gömsen gömülmüyor. Tesis gayet başarılı bi çözüm olmuş, 3 günde dışkı kompostlanıyor, sonradan ister sanitasyondan geçirip kullanılabiliyor ister solucan maması yapılabiliyor. Gördüğüm en kompakt sistem. kapasite günde 4 ton civarı. Yine sistem girişinde seperatör var nem ayarlanarak içeri alınıyor. Bu sistemi kuran firma yerli mesela, adı genema makine olması lazım doğru yazıyorsam. sektörde yerli firmalar da bulunuyor yani. Ki bu tesis için yabancılar da teklif vermiş, lakin yerli olunca fiyatlar çok daha uygun tabi. Kompakt çiftçi dostu bi sistem, belli bi üretim miktarı olan daha daha küçük işletmelere de uyarlanabilir bence hem boyut hem fiyat açısından.

Bence düz kurutma işlemindense öncelikli olarak kompost düşünülmeli. Ama ben kişisel olarak kendi çapımda tavuk dışkılarını değerlendirecek olsam kendi bağ bahçemde kullanacak olsam kurutarak da kullanırdım. Gelir olarak düşünmeyince kompost gibi bi yatırıma da gerek kalmıyor ayrıca. Kurutup sanitasyondan geçirdikten sonra bile yine de size de tavsiyem gübrenin toprağa iyice yayıldığından emin olunuz, öbek halinde kalmasına izin verilmemesi şart.

Saygılarımla

topraksolucanı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön