Gün güzeli çiçeğinden bahsetmek istedim bugün akşam sizlere.
Ana vatanı Asya olan bu harika çiçeğin
Dünya'da çeşitli renklerde 60.000'den fazla çeşidi ve hibritleri vardır.
Çiçekleri en fazla 1-1,5 gün yaşadığı için gün güzelinden başka bir isimde yakışmazdı zaten.
Ama bu çiçeği diğerlerinden özel kılan bir çok
faydası vardır. Altı yedi tane başka renk ve çeşitleride bulunmaktadır yeniebilir olanların.
Çiçekleri, kökleri hatta yaprakları bile yenilir ve bazı hastalıkları tedavisinde kullanılır.
Baharda açmaya başlar geç sonbahar haftalarına kadar açmaya devam eder her gün yılmadan.
Belkide kendisini farketmemiz için aylarca
her gün yeniden açardır kimbilir?
Taze yeşil yaprakları salata veya pişirilerek tüketilebilir. Yapraklarında demir, A, C vitamini bulunur ve güçlü antioksidanlardan biridir.
Köklerinden yapılan ilaçların kansere hücrelerinin dağılmasına engel olduğu görülmüştürso senelerdeki araştırmalarda.
Bazı Asya ülkelerinde karaciğer iltihaplanmalarında, verem gibi hastalıklarda
kullanılır. İdrar söktürücü olan kökleri aşırı tüketildiğinde zehirlenme riski olabilir onun için dikatli kullanılması gerekir.
C vitamini deposu olan taze ve kurutulan çiçekleri baharat olarakda tüketilir.
Otlar, değişik baharatlar ve peynirlerle lezzetli çiçek dolmaları yapılır
Ben bu akşam çiçek dolması ve yapraklarından, tomurcuklarından omlet yaptım
Sayfaya biraz evvel üye oldum ve fotoğrafları nasıl yükleyeceğimi bilemiyorum
|