Konu: TCM / bahçe
View Single Post
Eski 22-07-2019, 23:58   #1291
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,865
Çim işimiz yılan hikayesine döndü iki yıldır. Yok birine yaptıralım, yok hazır rulo çim alıp kendimiz serelim derken, rulo çimleri satan kişiyle diyalog eksikliğimiz sonunda tüm işlemleri kendimiz yapmaya karar verdik.

Tesadüfen konuştuğumuz arkadaş elinde 10 yıldır açılmamış çim tohumu olduğunu, verebileceğini söyledi. Geçen yıl ekmişler sorun çıkmamış. Ben de bir tutam peçetenin içerisinde denedim ve üçüncü günde çimlenme başladı. % 20 lolium perenne + % 35 festuca arundinacea + % 30 Festuca rubra commutata + % 15 poa pratensis karışımlı üzerinde gölge çimi yazıyordu. Kısmı ekeceğimiz bölge, öğleden sonra binanın gölgesinde kaldığı için sanırım bizim için sakıncası olmayacak.

Yaklaşık 10 gün önce bölgede hızla yayılan ayrıklar için ot ilacı atmıştım. Üç gün önce çapa makinesiyle bir tur geçtim. Düzgün ilaçlanan yerlerdeki ayrıklar ölmüş. Çıkan tonla taşı temizledik. Dün çapa makinesiyle bir tur daha geçmeden önce leonardit, 15-15-15 gübre, iki buçuk çuval yanmış hayvan gübresi attım. Sürekli topluyoruz ama her işlemden sonra yine taş çıkıyor. Bir kaç yıl önce toprağın üzerine fazlalık bir buçuk çuval kadar yarım-bir cm. çapında taş dökmüştüm güzel görünsün diye. Birazını toplayabildik, kalanlar çim için sıkıntı yaratmaz herhalde. Kalın ve uzunca kalas ile toprak yüzeyini düzgün hale getirdik. Su birikmesini engellemek için orta kısmı biraz yüksekte bırakıp bordüre doğru hafiften eğim verdik.

İki kez çapalanınca yumuşacık hale gelen toprakta ekim sonrası çökmelerin oluşmasını engellemek için üzerini bastırmak gerekli. Bunun için içerisini kum doldurduğumuz çuvalı kullandık. Tüm alanın iki-üç kez çuvalla dolaştık.

Elimdeki malzemelerin yetip yetmeyeceğini anlamak için 5 m. kare yerde başlangıç uygulaması yaptım. Çimin üzerini örtmek için elimdeki malzemeler; 5 liraya marangozdan aldığım ince talaş + 5 liraya inşaat malzemeleri satan yerden aldığım bir çuval ince sıvalık mil + 23 liraya 200 lt.lik tarım perliti + kilosu 5 liradan 20 kilo cocopeat. (ne kadarı kullanılırsa artık) 5 kiloluk bir blok cocopeat bir el arabasını neredeyse dolduruyor.

Yaz ve karıncalar sebebiyle m.kareye biraz daha fazla çim tohumu atılıyormuş. Normalde 50 gr. yeterken biz 70 gr. attık. Tohumları attık, üzerine güzelce karıştırdığımız malzemeleri tohumlar hiç görünmeyecek şekilde serptik ve fıskiyeyle güzelce suladık. Sanırım sabah akşam sulamamız gerekecek. Peçetede üç dört günde çıktığına göre herhalde bir haftayı bulmayacak çimlenmeleri. Elimden geldiğince ayrıntılı anlatmaya çalıştım düşünenler için, şimdilik bu kadar.

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön