View Single Post
Eski 23-06-2019, 08:28   #210
Portakal Rengi
Ağaç Dostu
 
Portakal Rengi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-02-2018
Şehir: Muğla
Mesajlar: 713
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Adurmus77 Mesajı Göster
Merhabalar sayın skanatlar
Paylaşım için çok teşekkür ederiz.
Biz de önümüzdeki hafta belediyeye ruhsat başvurusu yapacağız, aksilik olmazsa. Mimarimiz son düzeltme ve kontrolleri yapıyor.
Size aklımıza takılan bir kaç soru var onları sormak istiyoruz.
1. Biz tavan yüksekliği mizi olabilecek max yükseklik istedik. Ancak plan da her kata 3 m planlı. Döşeme şap sıva parke düşünce plana göre 2.80 kalıyor. Sizin planinizda da 3 m olarak hatırlıyorum. Acaba şu an bitmiş hali ile tavan yüksekliğiniz kac m?
2. Üst kat banyomuzun alt kısmına curb dolgu planlanmış. Bu alt kat açısından görsel bir kötü görüntü oluşturur mu? Siz de ıslak zeminlerde bu tarz bir uygulama oldu mu?
Sorularınız teknik aslında. Yinede sizin kavramlarınıza bağlı. Göreli olarak ve kişiye özel çözümler gerekir. (3 m belediyelerin yükseklik kısıtları koyar iken kullandığı değer. Ticari yükseklik 5,50 m, evsel yapı 3 m şeklinde.)
1. Tavan yüksekliği, taban alanına ve özellikle uzun kenarın uzunluğuna bağlı olarak hissediliyor. 3 m brüt, 2,80 net yükseklik unuttuğumuz daire yükseklikleri. Fazla kat elde etmek amacı ile 2,50 Türkiye standardı olmuş durumda. (2,60 sınırı en küçük değer iken.)
2,40 ile 2,50 arasındaki farkı kolayca hissedebilirsiniz. 2,80 ile 2,90 arasını hissetmeniz için deneyimli gözünüz olmalı (Gözümüzün ölçü kapasitesi ve beynimizin algı değerlendirme kapasitesi çok keskin değildir. Eğitilerek artar.)
30 m² alana kadar 2,80 i rahatlıkla yüksek olarak değerlendirebilirsiniz. Genişlik/yükseklik oranı gözümüz için önemli. 8-9 m genişlik için 2,80 yüksek olarak algılanıyor. (Okuduğu birkaç yazının özetini anlattım.)
Bence asıl önemli olan aydınlık olması. Aydınlık arttıkça yükseklik etkisi artıyor. (Yüksek hissediyorsunuz.) Tavanda derinlik algılatacak çözümler de size yardımcı olabilir.
2. Alaturka tuvalet kullanmak istemiyorsanız bunu değiştirebilirsiniz. Genelde kullanılmıyor, artık. (Götürüsü ve riski fazla olduğu için.)
Banyo ve tuvaletlerde ferahlık abartılı olursa yer kaybına neden oluyor. (Bu öğretilmiş alışkanlık halinde artıyor. ) Günde kaç dakikanızı geçirdiğiniz bir yer üzerinde duruyorsunuz? (Saat diyemiyoruz.) Bu alanı odalarda değerlendirmek daha yarayışlı olur. Koridor ve merdiven de kaybedilen alanlar üzerinde durmak daha işe yarar. Yükseklik açısından ise 2,40 ve üstü sorun yaratmayacak ölçüler. (Genişlik/yükseklik oranı.)
Yine de daha yüksek tavan isterseniz, kontrol organıyla uzlaşmayı deneyebilirsiniz. 10-20 cm daha yüksek yapmaya ikna edebilirsiniz. Çatı eğimini azaltarak, toplam yükseklik sınırını delmiyorum, savunması işe yarayabilir. (Belediyeler, çatı üst kotunu sınırlıyor.)
Kolaylıklar.

Portakal Rengi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön