View Single Post
Eski 18-06-2019, 22:45   #1356
Vyatcheslav
Yeni Üye
 
Vyatcheslav's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-06-2016
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 13
Domates Zararlıları

Değerli Site Üyeleri,

Merhaba, umarım hepiniz iyisinizdir. Hatırı sayılır bir zamandır takip ettiğim bu sitenin tecrübeli üyelerine karşılaştığım soruna dair danışmak ve bilgi almak umuduyla ikinci kez konu açıyorum.

Yaklaşık altı aydır evimin arka tarafında bulunan araziyi işlevsel hale getirmek için çabalıyorum. Gübrelenmesinden yabani otların ayıklanmasına kadar hemen her gün bu alanla içli-dışlı oluyorum. Okulda son zilin çalmasıyla kendimi buraya atıyorum. Sözün özü, burayı evcilleştirmek adına tüm gücümle emek harcıyorum. Hal böyle olunca bazen sakınan göze çöp batıyor ve akabinde acemilikten kaynaklanan sorular silsilesi başlıyor: "Bu yapraklar neden kıvrılmaya başladı?", "Acaba gübresini mi fazla kaçırdım?", "Sebze ocaklarının arasını daha mı geniş yapsaydım?" gibi... Fakat sanıyorum ki bu sefer karşılaştığım sorunun boyutu biraz büyük.

Yaklaşık 1,5-2 haftadır -birinci ve ikinci fotoğrafta görebileceğiniz üzere- domateslerimin yapraklarında ciddi kıvrılmalar başladı. Az sulanmış olma ihtimalini, havanın sıcaklığına bağlı olarak toprağı düzenli suladığım için elemiştim. Köklerinde bir problem olmaması için dua ederken dallara ve yapraklara daha dikkatli baktığımda üçüncü fotoğrafta görebileceğiniz canlılarla karşılaştım. Kimisi gümüşi, kimisi siyah olan 1,5 mm civarındaki bu canlıların yaprak biti olabileceğini düşünerek internette kendi çapımda bir araştırma yaptıktan sonra (sözüm ona) en yakın "black fly aphid (belki düz bir şekilde dilimize kara sinek yaprak biti olarak çevrisi yapılabilir)" adı verilen bir yaprak biti olabileceği sonucuna ulaştım. Bana en yakın ziraat evine gittim ve çalışanın tavsiyesine dayanarak dördüncü fotoğrafta yer alan ilacı aldım. Ziraat evinde çalışan hanımefendinin koyduğu teşhis ise bu canlıların bir tür yaprak biti olduğu yönünde. Bugün ilk defa ilaçlamayı gerçekleştirdim, en içten dua ve temennilerim bu bitkilerin sağlığına kavuşması yönünde...

Bu ilaç bu kanatlı canlılara tesir eder mi? Yapraklarda meydana gelen deformasyon bu canlıların varlığıyla mı ilişkili? Bir sonraki ilaçlı sprey uygulamasını ne zaman yapmalıyım? Acaba ilk çiçeklerini veren domateslerim bu sözde tedaviden olumsuz etkilenir mi? İnanın bunlar gibi onlarca soru kafamda dolaşıp duruyor...

Dürüst olmak gerekirse korkuyor ve endişeleniyorum. Tavsiye, bilgi ve görüşlerinizi paylaşmanıza karşılık bir şey yapamasam da sizlere minnettar kalacağımı bilmenizi isterim.

Sağlıcakla...

Eklenen Resimler
    

Düzenleyen Vyatcheslav : 18-06-2019 saat 22:52 Neden: 1) Başlıkta yapılan imla hatası düzeltildi. 2) Metinde yer alan cümlenin anlam bütünlüğü sağlandı.
Vyatcheslav Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön