View Single Post
Eski 06-06-2019, 15:05   #140
nk_tarim
Ağaç Dostu
 
nk_tarim's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-06-2016
Şehir: Rusya Federasyonu - Vatsap +79182212774
Mesajlar: 219
Merhaba.

Uzun bir aradan sonra paylaşım yapalım.

2500 kadar albion fide diktik. 4000 adet sipariş verdik ancak tedarikçi ile yaşadığımız problemlerden dolayı hem geciktik hem 1500 adet fire oldu. Fide tedariğinde ucuza kaçmadan, tecrübeli, referansları iyi firmalarla çalışmak önemli Hatta tecrübeli olması da bazen yetmiyor ki arkadaşımın tr'nin en köklü fide firmalarından birinden aldığı fidelerde de önemli sorunlar yaşandı. Ancak sorun yaşamadan temiz ürün ve iş ortaya koyan bir örnek olarak da Cengiz Tarım, Cengiz beyi'i yazmadan geçmeyelim. Kendisiyle arkadaşımızın ticareti oldu biz fiyatta yanlış anlaşılmadan dolayı iş yapamadık ancak gelecek sezona iş yapmak istiyorum.

Fidelerimizi yine perlit ortamında yetiştiriyoruz. Elimizde kalmış perlit mevcuttu. Bunları kullandık. Ancak perlitin tanecik boyutu küçük ve toz içeriği fazla idi. Bundan dolayı daha fazla su tutuyor ve kök hastalıklarına daha açık hale geliyoruz. Ayrıca perlitin ph tamponlama özelliğinin düşük olmasından dolayı da drenaj ph değerimiz 7,5-8 lerde geziyor. Bunu sık ve drenajlı sulama ile çözmeye çalışıyorum. Ayrıca NH4 azotu da ekleyerek dengelemeyede çalışıyorum. Gelecek sezona kokopit kullanmak doğru tercih olacak.

Şu ana kadar yeşil aksam gelişimi iyi. Dikim başında düşük ec ile besleme yaptım hatalı oldu. Havalar da soğuktu, yüksek ec doğru olandı. Bu durumun gelişimi geciktirdiğini düşünüyorum.

Sıcaklıklar yükseldi ve sera üzerine %55 lik gölge tülü çektik. Gölgeleme iç sıcaklığı ve ışık şiddetini önemli ölçüde düşürdü ve faydalı oldu.

Bitkiler çiçek gözleri oluşturmaya başladı. 1 aya kadar hasat ufaktan başlar. Buna göre de ilaçlama programına dikkat etmeye çalışıyorum. Kurşuni küf ve külleme ile mücadele birincil ve devamında da trips gibi zararlılara karşı mücadele. Mavi ve sarı görsel çekici yapışkan tuzaklar aldık, trips ve zararlılara karşı işe yarayıp yaramayacağını göreceğiz. Fungusitleri arka arkaya aynı grup kullanmamaya çalışıyoruz, hızlı bağışıklık oluşuyor.

Bitki koruma ile ilgili olarak ayrıca; geçen sene amatörlükle zemin otlarını biçerek temizlerim demiştim ama tabii ki çilekler yetiştikten sonra ortam temziliği zorlaşmıştı ve ciddi ot yoğunluğundan dolayı böcek, sinek, trips zararlılardan çeşitle hastalık bulaşmıştı. Bu sene zemin otlarını ilaçlıyoruz ve oldukça etkili tabii ki tercihim olmasa da. Aynı şekilde sera etrafı 1-2 mt lik kısımda ilaçlanıyor ki zararlılara konukçuluk etmisin bu otlar.

Besin formülümüz şu an da bu;

Name:  1.jpg
Views: 1219
Size:  19.3 KB

Çıkış gübrelerimiz

Name:  2.jpg
Views: 1172
Size:  8.7 KB

ph düzenleme için genel olarak tedariği kolay olduğundan ve besin formülüne ciddi etki etmediğinden sülfirik asit H2SO4 kullanıyorum. Drenaj ph sorunumuzdan dolayı sn.Hakan Çiçek'in önerisiyle HNO3 nitrik asit ile de çalışmaya başladım son iki haftadır. Ancak nitrik asit tedariği daha zor bundan dolayı sürekli kullanamıyorum ve drenaj ph üzerine etkisini takip edemiyorum.

Hasat ve satış ile ilgili olarak. Toplam 2500 fidemiz var. Verim ne olur? cevabı çok çeşitli. 1 kg a kadar deniyor ki oldukça iddialı bir rakam. 500 gr a sağlıklı şekilde ulaşırsak önemli bir tecrübe ve başarılı sonuç kabul edeceğim. Bulunduğumuz bölge çilek bölgesi. Komşumuz açık alanda azia çeşidi hasat ediyor ve fiyat 10 tl civarında geziyor. Bu fiyat taban ve hasat edilen çeşitler kısa gün çeşidi, bir ay içinde neredeyse tüm hasadını verecek. Daha sonrasında fiyatın yükseleceğini umuyorum 500 kg 1 ton tek parti hasat yapılabilecek durumda alıcılar kendileri yerinden alıyor. Bizim hasadımız bu miktarda olamayacağı için 100-200 kg lık partiler halinde toptan halinde kendimiz elden çıkarmayı düşünüyoruz.

Name:  3.jpg
Views: 1231
Size:  56.2 KB

nk_tarim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön