View Single Post
Eski 06-06-2019, 01:17   #1018
cenktezcan
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 22-05-2019
Şehir: aydın
Mesajlar: 8
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi SinanCavus Mesajı Göster
Merhabalar, öncelikle herkese iyi bayramlar.

Benim de 4-5 yıllık çim alanımda geçen yıldan bu yana mantar çıkmaya başladı. Geçen yıl tek tüktü ve çok rahatsız etmiyordu ancak bu yıl daha sıklaştı ve geçtiğimiz hafta biçmeden önce kontrol ettiğimde neredeyse m2'ye 1 ad. düşecek kadar sıklaşmıştı.

Öncelikle ortam ve sulama koşullarımdan bahsedeyim, yerim Ankara'da. Sulamayı genelde haftada 3 kere, gece 3 veya 4'te başlayacak şekilde 1.5 saat yapıyordum, buharlaşmanın en az olması ve toprağın iyice doyması açısından. Ancak dünden bu yana bu başlığı okuyorum ve buna istinaden gece sulamayı hemen kestim ve miktarını 2 günde 1 sabah 6'da (güneş doğduktan sonra) 0.5 saat (yarım saat) olacak şekilde ayarladım. Bu konudan çıkardığım sonuçlardan biri, sulamayı gece yapıyor olmamın, mantar oluşumu için uygun koşulları hazırlıyor olması. Mantar probleminden kurtulana kadar veya ne yapacağıma karar verene kadar sulamayı minimuma çektim, sonra tekrar arttıracağım.

Alan sürekli güneş görüyor ve hiç gölge yok.

Çim ekiminden önce alanı düzlemek için getirttiğim toprak kil ağırlıklı bir toprak. Çok kaliteli, organik maddesi bol olan bir toprak değldi ne yazık ki. O nedenle sulama aralığını çok dar veya geniş tutmamaya çalışıyorum.

Bu şekilde sulamaya devam ederek 1-2 hafta mantar oluşumunu takip mi etmeliyim sizce yoksa hemen bu başlıkta daha önce tavsiye edilen:

1. Dezenfektan,
2. Mantar ilacı ve
3. Gübreleme.

yoluna mı gitmeliyim?

Aşağıya birkaç resim ekliyorum.

Mantar sorunu haricinde Nisan ayından başlamak üzere ayda veya 1.5 ayda bir gübreleme yaıyorum, standart bir gübre kullanmıyorum, ziraatçi ne verirse onu kullanıyorum genelde.

Resimlerde görünen köşedeki çıplak alanda kot 10 cm kadar daha yüksek ve sulama sistemindeki sorundan dolayı orası bir süre hiç sulanmamış, oraya tekrar ekim yapacağım.

Bunun haricinde yapmamı tavsiye edeceğiniz başka birşey var mıdır?

Bir de yer yer görülen renk farklılıkları sulama düzensizliğinden mi kaynaklanır acaba yoksa çim karışımndaki farklı türlerden mi?

Bu alandaki çimlerim çıplak ayakla basınca biraz sert gibi geliyor. Başka alandaki çimlerim daha güzel ve yumuşak bir his veriyor. Acaba türünden mi kaynaklanıyordur yoksa zaman zaman düzenli biçemeyip çok uzamasına izin verdiğim için kalın gövdeli hale mi gelmişlerdir? Bu konuda yapabileceğim birşey var mıdır?
iyi günler ben Ankara yaşasam kentuckybluegrass (poe prantensis) cayır salkın otu kullanırdım. Cok geç cıktığı için bunu ryegrass (ingiliz cimi) ile karıştırıyorlar. bakımı zor ama görüntü olarak üzerine yok. şu anda kel yerlere dikebileceğin çim tohumu kışın uyumaya gececeği için tavsiye etmem.o yüzden sonbaharı beklemen gerek . sulama işinde herkez birşey yazıyor ama önemli olan ne kadar suladığın değil ne kadar toprak üzerine su bıraktığın.miktar önemli yanı. bu test etmek için göbeğe tabak veya bardak türü birşey koyup suyun kaç cm olduğunu kontrol edeceksin.

Mantar problemi için sitede güzel öneriler var. ama mantar probleminin ana kaynağı çimlerin arasında saralmış ölü otların köklerin hava almasını engellemesi ve mantar için ideal ortamın oluşması.Bunu önlemek için aşağıda vereceğim resimlerdeki araçları alman gerek.kesim aralığını ve yüksekliğinide dikkate alman gerek.çimler kısa kesildiğinde güzel gözükür.

cimin içindeki ölü yaprakları temizlemek için



Sulama yaparken ne kadar suladığını ölçmek için yöntem



Bu şekilde ölü yaprakları temizleyeceksin ( resimdeki çim önerdiğim bluegrass)


basit havalandırma aracı



Buda olmaz sa olmaz ana havalandırma işlemi senede bir kere uğraşman gerek köklerin hava alması için .



makinesi (kiralık bulamadım ) türkiye fiyatı 12 bin tl.


Buda el yapımı bu şekilde kendi bahçeni 5 saatte bitirebilirsin ama farkı görünce inanamiyacaksın.

cenktezcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön