View Single Post
Eski 26-05-2019, 12:52   #226
esflora
Ağaç Dostu
 
esflora's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-03-2016
Şehir: SAKARYA
Mesajlar: 148
Siniczka ile aynı çeşit değil. Bizde şu ana kadar 20 farklı Rus çeşit olmuştur, 7-8 çeşidi kenara çektik diyebilirim. Rus çeşitlerin en son ve en önemli olanları Vostorg, Jugana, Docz’ Velikana gibi Bakczarskoje Enstitüsü tarafından geliştirilen çeşitlerdir.

Ruslar kendi gen kaynakları içerisinde kalarak ıslah çalışması yaparken, Amerika'daki Maxine Thomson sadece Japon gen kaynaklarıyla ve Kanada'daki Bob Bors ise hem Rus hem Japon gen kaynaklarıyla ıslah yapmıştır/yapmaktadır.

Haskap/honeyberry çeşitleri konusunda University of Saskatchewan'ın çalışmaları bu konuda zirve konumundadır. Aurora, Honeybee, Borealis, Boreal Beast, Blizzard ve Beauty bu üniversitede Bob Bors tarafından geliştirilmiş çeşitlerdir.

Bal yemişi (kısmen Kapu çeşidi hariç) tek başına meyve vermez (çok az ve küçük meyve verir). Bu nedenle genelde bahçe kurulurken birbirlerini destekleyen en azından 4 çeşitle kurulur.

Biz Sapanca koşullarında (rakım 40) erkenci çeşit olarak Siniczka (15-20 Nisan'da olgunlaşmaya başlıyor) ve yanına Altaj, Amur, Amphora gibi destekleyici çeşitlerden herhangi birini. Orta sezon olarak Aurora (5-10 Mayıs) ve yanına Honeybee, Borealis ve Geç sezon olarak Boreal Beast ve Beauty öneriyoruz. Daha farklı rakımlarda deneme yapılması şart.

Boreal Blizzard, Tana ve Kapu'yu tam değerlendirme yapacak kadar inceleyemedik. Muhtemelen önümüzdeki yıl daha sağlıklı bilgilere sahip olacağız.

Bizim çalışma sistemimiz diğer firmalara göre farklı. Biz bulduğumuz bir bal yemişini getirip satmak yerine, aradığımız çeşidin peşinde koşup onu bulup kendimiz gözlemliyoruz.

Yanıt uzun oldu ama konu da çok geniş. Sonuç olarak, Silginka sıradan bir çeşit. Eğer erken sezon istiyorsanız, Siniczka, Amur, Amphora, Altaj, orta sezon istiyorsanız, Aurora, Honeybee ve Borealis ve geç sezon istiyorsanız Boreal Beast ve Beauty (Bu gruba deneme amaçlı Blizzard, Tana ve Kapu'da eklenebilir).





Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Feijoa Mesajı Göster
Sayın Esflora....Silginka çeşidi hakkında bilgi verebilir misiniz?Sniczka ile aynı mı bu tür?
Yazılışları da tam doğru mu bilmiyorum...Ve sizin Marmara için irilik kalite sağlamlık iklim noktasında ilk 3 sıralamanız hangi türlerdir?Kolay gelsin...

esflora Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön