Konu: Ahşap Evler
View Single Post
Eski 19-05-2019, 02:08   #27
MasifEv
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 05-04-2019
Şehir: ankara
Mesajlar: 39
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Feijoa Mesajı Göster
Malzeme konusunda yerli çamla,lareks,fin çamı gibi birkaç çam arasında gittik geldik..
Lareks sağlam ama çatlamaya çok meyilli ağır yapılı,dolgun,
Yerli çamı da bazı zaafiyetleri olduğunu öğrendik...
En iyisinin Finlandıya çamı olacağına kâni olduk..çatlama da yapmaması avantaj...
Aslında MASİF EV sizden ricam şu çam türlerini detaylı olarak anlatmanız...
Fiyat mukayeseleri,sağlamlık,artılar eksiler....Bir de sizden öğrenmek isterim...
Sayın Feijoa,


Aslına bakarsanız yerli sarıçam ile fin çamı aynı ağaç(Pinus sylvestris) ama hem kerestede kullanılan ortalama agaç yaşı, hem de ağaç endüstrisinin kullandığı methodların gelişmişliği rabitada kalite farkını yaratıyor.

Bence lareks, sarıçam kıyaslamasında yalı kaplamada sarıçam daha doğru bir tercihtir, örneğin çok geniş bir salon yapacaksanız ahşap konstrüksiyon ve kirişlerde lareks kullanabilirsiniz veya zemin döşemesinde yüzey ömrü yüzünden tercih edilebilir ama rabıta işi için sertliği (dolayısıyla çatlamaları) görselliğe tercih etmezdim.

Yalı baskıda kullanılan rabitada çam için kaliteyi oluşturan çok faktör var , ham keresteye tam olarak benzemez, kereste tipinin yanı sıra; kesim kalitesi çok önemli üstü üste eklenen parçalarda milimetrik farklar birleşince büyük soruna dönüşüyor,budaklarla kesim yüzeylerinin arasındaki mesafe önemli örneğin sarıçam kolay kolay budak atmaz ama budak çevresini kesim alanına yakın tutarsanız bu ihtimali güçlendirirsiniz, kereste nemi ideal olmalı aşırı kurutulursa çatlar, nemli oranı yüksek kalırsa kurumayla oluşacak hareketler yapıyı bozar.Bunlar sadece üretim aşaması problemleri en az bu kadar da montaj aşamasında dikkat edilmesi gereken hususlar var.

Bizim ahşap endüstrimiz de malesef henüz bebek adımlarıyla yürüyor , standartize edilmiş ürün bulmak ve bunun sürekliliğini sağlamak zor(gerçi bu hemen hemen her sektörde ortak problem,malesef henüz kalite denetimi ve sürekliliğin değerini anlayamadık).
Sizi de büyük ihtimalle yerli sarıçamdan uzaklaştıran bu etmenler olmuştur.


Biz de üretimde yıllarca yerli ürün yerine ithal tercihinde bulunduk tam olarak üstteki sebeplerden,neyse ki bir süredir ham keresteden ev yapmaya giden sürecin %95 ini kendimiz yapıyoruz orn:kurutma işlemini kendi firinımizde yapıyoruz ki aslında bu bizden bir önceki aşamanın yani ham ağaç sanayinin işidir.


Düzenleyen MasifEv : 19-05-2019 saat 04:20 Neden: imla
MasifEv Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön