View Single Post
Eski 09-05-2019, 23:55   #118
sıkma kehribar
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 09-05-2019
Şehir: lstanbul
Mesajlar: 8
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Tropikal Sahra Mesajı Göster
Hobi olarak denenmesinde bir sakınca yok. Lakin uzun araştırmalarım sonucu akdenizde hindistan cevizi yetişmez, yetişme ihtimalı gerçekten imkansıza yakın.

Hele hele meyve alabilmek imkansızdan daha da imkansız. Bukadar engeli geçmek zor, farz ederek tüm engeller aşıldı ve palmiye hayatta kalmayı da başardı diyelim, sonrasında meyve verse bile, o meyveler zerre kaliteli olmayacaktır. Çünkü mü, mesela kuzey avustralyanın tropik sınırlarında sağlıklı bir çok hindistan cevizlerinin meyveleri bile tüketime elverişsiz iken, hindistan cevizinin akdenizde var edilmesi sadece düş ve rüya olarak kalacaktır. Bir misal daha, Bermuda, akdeniz ikliminden biraz daha elverişli bir iklim kuşağına sahipken oradaki hindistan cevizi palmiyeleri bile meyve veremiyorlar.

Aşamalar yorucu, kısaylar ortada... Ama teknoloji ve yenilikler neler getirir bilinmez, realist ol; ama yinede denemekten asla vazgeçme. İbrahim saraçoğlu; Anadolu topraklarının esrarengiz mucizevi ve kıymetli olduğunu iddia ediyor, bu topraklarda yetişmeyecek hiç bir bitki türü yoktur demişti, belkide bir gün, akdeniz sahillerimiz kaliteli hindistan cevizi veren palmiyelerle dolup taşabilir.
Birkaç yıldır, yabancı yerli çoğu forumda bu hindistan cevizinin akdeniz veya akdenizin sahil bandında yetişip yetişmeyeceği konusu tartışılıyor, çok ufak çaplı denemeler dışında, kapsamlı bir adaptasyon çalışması henüz gerçekleşmedi, ülkemizde zaten bu konu ile ilgili hiç bir çalışma ne duydum nede gördüm, ancak forumlarda yazdığımızla yetineceğiz, merak ederek, birilerince yetiştirilmiş mi, yetiştirilecek mi ile falan meşgul olmakla zaman telef etmeyelim, geçin bu işleri kardeşim yaa, ne derin hayal dünyanız varmış..hehehe. Yani dış ülkeleri bilemem ama bu konular bize çok uzak. Hindistan cevizi akdeniz ikliminde yetişirmi? Cevap çok net hayır kere hayır, ükkemizde denendimi? Ya da varmı? Bilmiyoruz kere bilmiyoruz, artık şu forumda hindistan cevizi mevzusu bir son bulsun lütfen pilis. Amin kere amin

sıkma kehribar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön