View Single Post
Eski 09-05-2019, 10:41   #52
cihanyildiz
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-04-2017
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 29
Çilek Hastalıkları ve Tedavi Yöntemleri

Anthracnose
Colletotrichum fragariae
Colletotrichum gloeosporoides
Colletotrichum acutatum



Belirtiler
Yaprak lekesi Yapraklarda yuvarlak siyah veya açık gri lezyonlar; sayısız lekeler oluşabilir, fakat yapraklar ölmez. Koşucular ve saplar Koyu kahverengi veya siyah batık, saplarda dairesel saplar, saplarda ve koşucular; bitkiler bodur ve sarı olabilir; bitkiler solabilir ve çökebilir; iç dokular kırmızı renge büründü. Taç çürüklüğü En genç bitki erken öğleden sonra su stresi sırasında solgunluk bırakır ve akşamları iyileşir; solma tüm bitkiye ilerler; bitki ölümü; Taç uzunlamasına kesildiğinde kırmızımsı kahverengi çürüme ya da çizgi görülür. Tomurcuk çürüklüğü Damp, tomurcukları koyu kahverengi ila siyah çürük; tek tomurcuklu bitkiler ölebilir; çoklu taçlı bitkiler hastalık ilerledikçe solabilirler. Çiçek yanıklığı Gövdeyi kesip çiçeğe öldüren pedisel aşağı uzanan koyu renkli lezyon; çiçekler kurur ve ölür; Tozlaşma sonrası enfeksiyon küçük, sert, deforme olmuş meyvelere neden olabilir. Meyve çürüklüğü Meyvenin olgunlaşması üzerine koyu kahverengi veya siyah yuvarlak lezyonlara dönüşen açık kahverengi, suya batırılmış noktalar.

Sebebi
Mantarlar

Yorumlar
Enfekte toprağa ekilen bitkiler, su ve toprağa sıçramak suretiyle enfekte olurlar; mantar toprakta 9 aya kadar hayatta kalır.

Yönetim
Toprağı fümigasyon yapmak toprağın aşılanmasını azaltmaya yardımcı olabilir; solarize edici toprak, toprak inokülümünü tahrip edebilir; fünikasyonu veya solarizasyonu mümkün değilse, konakçı olmayan ürünlere dönün; ekimden önce tüm toprağı bitki kronlarından yıkayın; düzenli bitkilerin etrafında ot; bitki sadece hastalıksız nakil; aşırı miktarda azotlu gübre kullanmayın;



Gray mold (Botrytis fruit rot, Blossom blight) Botrytis cinerea




Belirtiler
Kahverengiye dönüşen ve ölmekte olan çiçekleri; şekilsiz meyve; meyvede büyür ve sıklıkla meyveyi etkileyen çürüklük lekeleri; çürüyen doku yüzeyinde gri miselyum kitleleri; meyveden sıvı sızıntısı yok; meyve kurutulur ve mumyalanır.

Sebebi
Mantar

Yorumlar
Çiçeklenme ve ılımlı sıcaklıklarda uzun süre yüksek nem veya yaprak ıslaklığı sürelerinin neden olduğu hastalıkların ortaya çıkması.

Yönetim
Ölü veya virüslü tüm maddeleri çıkarın ve imha edin; çürüyen meyvelerin çıkarılması; plastik altında meyve yetiştirmek; toprakla meyve temasını azaltmak için plastik malç kullanın; uygun mantar öldürücüleri uygulayın; rüzgârın hızlı kuruyacağı alanlarda bitki ıslakken bitkileri ve meyveleri; Hasattan sonra mahsul enkazını toprağa sürün.


Leaf spot (Mycosphaerella leaf spot) Mycosphaerella fragariae



Belirtiler
Yaprakların üst yüzeylerinde gri-beyaz bir merkezi büyüten ve gelişen küçük yuvarlak veya düzensiz koyu mor lezyonlar; lezyonlar duyarlı çeşitlerde büyüyebilir ve lezyonun merkezi kahverengi kalır; lezyonlar ayrıca meyvelerde, yapraklarda ve dışkılarda da gelişebilir.

Sebebi
Mantar

Yorumlar
Hastalık su sıçratarak yayılır.

Yönetim
Koruyucu yaprak mantar ilacı uygulayın.


Phomopsis leaf blight Phomopsis obscurans


Belirtiler
Bir ila beş dairesel, kırmızı-mor lekeler; açık kahverengi ve daha sonra mor, kırmızı veya sarı ile çevrili koyu kahverengi merkezi olan yapraklarda belirgin zonal desenler; yaprak sapları, tabureler ve meyve makaslarındaki koyu renkli ve batık lezyonlar.

Sebebi
Mantar

Yorumlar
Hastalık dünya çapında ortaya çıkar ve ciddi yaprak dökülmesine neden olabilir.

Yönetim
Geliştirilmemiş spesifik kontrol önlemleri; hasattan sonra yaşlı yaprakları çıkarın; Hasattan sonra yaprak fungisitlerinin uygulanması hastalığın kontrolüne yardımcı olabilir.

cihanyildiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön