Konu: Ahşap Evler
View Single Post
Eski 28-04-2019, 15:00   #7
MasifEv
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 05-04-2019
Şehir: ankara
Mesajlar: 39
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TCM Mesajı Göster
@ MasifEv, kendi başımızdan geçtiği için de biliyorum, genel merak edilen; yerimiz var başımızı sokacak bir yer yapalım ama nasıl yapalım sorusu. Seçenekler; taş ev, çelik konstrüksiyon, ahşap, betonarme ilk aklıma gelenler. Ve burada da ana belirleyici 'fiyat' tır. Diğerleri; ne kadar zamanda biter, o bizi ne kadar korur, biz onu nasıl koruruz, inşaat izin olayları nasıl olur vs. Buradaki seçeneklerden biri de sizin işiniz, yani her konuda bizden daha iyi biliyorsunuz. Forumda bu tür reklam kokan hareketler için başka yer yoksa fiyatları açıkça yazın, kaç m.kare ne kadar zamanda biter, yerin sahibinin bir şey yapması gerek mi, arsa için tarla için hangi izinleri nasıl almalı, kar-kış-don-sıcak hangi koşullar için ideal, evi yaptık nasıl koruyacağız, koruma masraflı mı vs. bir çok soru geliverdi aklıma. Sonraki yıllarda da güzel bir karşılaştırma olacaktır der şimdiden teşekkür ederim.

@Tcm Hocam firmaya,lokasyona , ahşap ev konusunda kullanılan malzemeye ve inşaat tekniğine göre bir çok değişken var umarım bu işi yapan firmalar ve ev yaptıran diğer arkadaşlar da deneyimlerini paylaşırlar, Dünyada değeri bilinen ve yükselen bir talebi olan ahşap yapı ülkemizde malesef büyük oranda unutulmuş durumda. Sektör hakettiği noktaya gelirse ;Yerli yenilebilen kaynak kullanılan, negatif karbon emisyonu olan, boş arazilerin ticari ormanlaştırılmasını sağlayabilecek , çok uzun ömürlü estetik ve sağlıklı bir tercihin bu kadar geri planda kalması gerçekten üzücü.

Sorularınızı kendimce özetledim, bizim çalışma deneyimlerimize göre cevaplamaya çalıştım

1)m2 fiyatı nedir?

Biz iki tip çalışma yapıyoruz bunlardan biri 'hazır ev' olarak adlandırdığımız çalışmalar; bunlarda temel kıstas maliyet odaklılık genelde müşterilerimiz bireysel kullanıcılar veya turizm firmaları

net kullanım alanı olarak m2de fiyatı 1000-1250tl bandında değişen 5 temel tasarım ve bu tasarımların farklı boyutları şeklinde bir üretimimiz var,
Standart paket olarak dış duvarlar,çatı, iç ve dış kapılar,pencereler, camlar, oda bölmeleri dahil olarak çalışıyoruz.

Banyo,mutfak,elektrik tesisatı, zemin ve istenirse subasmansız ahşap taşıyıcı sistemleri(modele uygunsa) ve ekstra yalıtımları ayrıca fiyatlandırıyoruz.

Bu projelerin üretici yönünden artısı %80 e varan ortak parça havuzu kullanmaları, sürekli bir üretim içinde oldugumuzdan maliyet kalemlerinin düşmesi şeklinde çatı kaplama malzemesi hariç konak yaptıgımız malzemeyi kullanıyoruz( fırınlanmış sarıçam) yani malzeme kalitesi çok yüksek, duvar yalıtımı 30 cm kalınlıgında tuğla duvara denk bir üretim yapıyoruz.(bu veri yapı malzemeleri yalıtım sitelerinden alınmıştır merak edenler kontrol edebilir)


Hazır ev modellerinin dezavantajı: Projede isteğe bağlı veya ihtiyaca bağlı değişiklik sansının çok limitli olması, boyut büyüdükçe ihtiyaçlar ve tercihler çok değiştiğinden maksimum hazır ev boyutunu 70 m2 ile sınırlandırmamızdır
.

Özel üretim diye isimlendirdiğimiz çalışmalarda m2 fiyatı 1500-2000tl arasında değişir, proje ki bu bir konak, otel, villa,ev vb çok farklı tiplerde yapılar olabilir. Kurtboğazı vb ömrü 500-600 yıl olan yapı teknikleri kullanılabilir(örn:Örnek kurtboğazı camii 800 yaşında ) , proje aşamasında müşterinin isteğine göre yapı dizayn edilir statik hesapları ve üretim projesi yapılır, sonra üretim ve montajı gerçekleştilir.Fiyatı belirleyen temel faktör yapının ne kadar standart üretimimizin dışına çıktığı ve yapılacak toplam mühendislik ve mimari çalışmadır.


2)ne kadar zamanda biter?

Hazır evler fabrika üretim yoğunluguna göre ortalama 50-75 gün aralıgında üretilir, en büyüğü 10 gün en küçüğü 2 gün montaj süresine sahiptir. Sipariş ve sözleşme aşamasında müşteriye net tarih aralığı bilgisini iletiyoruz.
Özel üretim yapılar yapı boyutuna göre 50 günden-180 güne kadar üretilir, montaj süreleri de yine 1 haftadan başlar yapı buyukse 2 ayı bulabilir.



3)bizi ne kadar korur?

Koruduğunun ne olduğuna göre değişir :P

Eğer sağlamlıksa bizim ürettiğimiz evler 20 yıl işlevsel kayıplara karşı garantilidir. Makul tadilatlarla torunlarınıza bırakabilirsiniz çok uzun ömürlü yapılardır zaten yapı malzemesinde uzun ömürlülük birincisi taş yapılar ikincisi ahşap yapılardır., özel üretim evlerde istenirde ahşap yığma yani kurtboğazı tekniğiyle yapılır torunlarınızın torunlarına da bırakabilirsiniz

Hazır evler için:
Eğer söz konusu koruma yalıtımsa, ahşap yapının duvar yalıtımı mükemmeldir, beton duvara göre aynı cm3 kalınlıkta 11 kat , tuğlaya göre 6 kat koruma sağlar,
Düzenli bir kullanım olacak ısıtma ve soğutma ekonomisi hesaba katılacaksa tavan ve taban için ekstra yalıtım yaptırmakta ve daha iyi bir çatı kaplama malzemesi seçmekte yarar olur m2 fiyatını %15 arttırır.
Ama bağ bahçe yazlık kullanım için standart paket yeterlidir.

Özel üretim için:

Zaten evler müşteri isteğine göre ve kullanılacak iklime göre tasarlanır ve yalıtılır.

4)biz onu nasıl koruruz?
Biz kendi ürettiğimiz doğal içerikli koruyucuyla tüm evlerimizi kaplarız, zaten zamanla ahşap kendini korumaya alır güneş gören dış yüzey kararır ve sertleşir bu sürece kabuklaşma denir.
Ekstrem şartlar yoksa (deniz kenarı vb gibi) tekrardan bir koruma veya dış cephe boyası yaptırmanıza gerek kalmaz.
20 yıl önce yaptıgımız yapılara ait geçmiş ve bugun fotoğraflarını daha sonra paylaşırım çogu hiç işlem görmemiştir.

5)inşaat izin olayları nasıl olur?
Yapıda kullanılan malzeme inşaat iznini değiştirmez, mevzuata göre tüm yapılar aynı yapı izinlerini almak zorundadır, bu işlem bölgeye , ve arazinin vasfına göre hem maliyet hem prosedür olarak değişir.
Hazır evler üretilirken bu mevzuatın kolaylık gösterdiği ve masraf düşüren arazininin%5 i ve taban alanı 50 m2yi geçmeyen ve çok katlı olmamak(asma kat olabilir)kurallarına uygun üretilmektedir bu tarz yapılar şehir dışında olmak ve yukarıda yazdıgım arsa tarla boyutuna uygun olmak kaydıyla çok makul bedellerle ruhsatlandırılır.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.
Saygılar


Düzenleyen MasifEv : 29-04-2019 saat 03:11
MasifEv Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön