View Single Post
Eski 26-04-2019, 21:47   #33
Murat Durak
Yeni Üye
 
Murat Durak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-02-2017
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 26
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Portakal Rengi Mesajı Göster
Sorumun nedeni sorunu ortaya koyabilmekti. Olası çözümleri, önerileri tartışabilmek idi.
Ayrıntı olarak nitelenmez ise : Farklı bir tür ile tozlaşma, ürünün (meyvanın-tohumun) niteliğini değiştiriyor ise DNA diziliminde değişiklik olması gerekir. GDO olarak tanımladığımız ürünlerde, dizilimdeki değişim yapay olarak sağlanıyor. Yapay veya doğal. Dizilimde değişiklik oluşuyor ise ürün değişikliğe uğramış oluyor. Bu durumda, Dede-Anneanne tohumlarının ürünü olmaktan çıkıyor.
Kalıtımsal değişiklik oluşmadan sürdürülebilirlik sağlanabilir mi ? Sağlanabilir ise nasıl ? Odaklanılması gereken sorunlardan birisi ve önemsenmesi gereken bir sorun. Tohumu yaşatmak kadar önemli olduğunu düşünüyorum.
Sevgili Portakal Rengi öncelikle yorumunuz için teşekkürler;

Aslında sohbet ettiğimiz bu konu üstünde daha önce bu sorunuza yanıt vermeye çalıştığımı hatırlıyorum 2 kelimeye odaklanalım Yapay veya Doğal dediniz. Yapay olarak genetik diziliminde ya da doğal olarak genetik diziliminde derken kastedilen dizilimin sonuçları farklıdır bunu kendinizde belirtiyorsunuz zaten GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) anlamı bu bilmeyen arkadaşlar olabilir. Bizim tamamıyla karşı olduğumuz durum GDO dur çünkü yapay yolla genetiği değiştirilen bu türlerin genetiğinde olmaması gereken genetik özellikler enjekte edilir. Örneğin (domuzdan kurbağadan kediden ya da farkı bir organizmadan) bu işlem daha fazla ürün vermesi daha büyük olması daha dayanıklı olması daha lezzetli olması renk değişimi vs vs gibi talepler için gerçekleştirilir bildiğiniz üzere ve bizim sağlığımızı da bozmaktadır. Bu durumda toplum olarak karşısında olmalıyız...

Doğal yolla tozlaşan (döllenen) sebze meyveler kalıtsal olarak etkilenmezler (genellikle) çünkü sürekli aynı döllenmeye maruz kalması uzun süre gerçekleşmeyebilir ve bir kaç nesil sonra aslına dönebilmektedir. Dönmese bile doğanın uyumu ile sağlıksız bir durum genellikle ortaya çıkmaz diye düşünüyorum yanılıyor muyum...

Kalıtımsal değişiklik olmadan sürdürülebilirliği sağlamak mümkün tabii kapalı ortamlarda (sera gibi) üretmek ya da diğer türlerden çok uzakta sürekli aynı türü üretmek soruna çözüm olabilir...

Düşünceleriniz nedir..?

Murat Durak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön