View Single Post
Eski 24-04-2019, 21:18   #25
Murat Durak
Yeni Üye
 
Murat Durak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-02-2017
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 26
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TCM Mesajı Göster
Yeri gelmişken geçen başka bir yerde konuşuldu; tohumları bez torbada, ağzı mantar tıpalı cam içinde (şarap gibi) saklayalım. Hatta odun külünün içine koyalım, buzdolabında güzel olur ancak tohum bankası eksi bilmem kaç derecede derin dondurucularda saklıyormuş acaba öyle mi yapsak demiştik. Ancak -15 veya -25 zarar verir mi, tohum bankası bu tohumları saklamadan önce özel bir işlemden geçiriyor mu, yani biz hiç olmazsa etkinliğimizin revaçta tohumlarını saklarken donduralım mı (aslında çok uzun süreler saklamayacağımız için buzdolabı da yeter) herhangi bir fikri (daha doğrusu bilgisi) olan var mı?
Sevgili TCM ilk satırınızdaki bez torbada saklama olayı her sene aynı ürünleri ekenler için çok sağlıklıdır havadar ve böceklerin ulaşamaması için kullanışlı bir yöntemdir ama kavanozlarda saklamakta mantıklı kapak yerine hava geçiren bir bez ile ağzı lastiklenip saklamak ta uygundur dondurmak olayı, çoklu tohum olayında büyük yatırım gerektirir benim kendimce planladığım yöntemde (bir çok tohum üreteceğim) ama bunların bir kısmında karar kılıp sayılı miktarla ile devam edeceğim.

Bunun sebebini bir örnek ile açıklamak istiyorum... Ben yıllarca bilgisayar başında çalıştım biraz spesifik bir örnek olacak ama online oyun oynuyordum boş zamanlarımda bu oyunlarda çeşitli karakterler ve her karakterin farklı özellikleri mevcuttu oyun süresince aldığımı her level de verilen stat puanlarını bu yeteneklere göre dağıtıp o yeteneğin gelişmesini sağlardık eğer stat puanlarını bir yeteneğe değilde birden çok yeteneğe paylaştırdığımızda karakterimizin tüm özellikleri zayıflar yetenekleri kısıtlı kalmaktaydı gerçek hayatta da durum farklı değil eğer her alanda uzmanlaşmaya kalkarsak hiç birinde başarılı olamıyoruz ama 20 konu değilde 3 -5 konuda uzmanlaşmaya ya da 1 konuya zaman ayırdığımızda takdir edildiği gibi o konuda çok kayda değer başarılar sağlanmakta bu sanatta iş kollarında ya da akla gelebilecek her konuda böyle...

Benim giriştiğim işte ise toprağımın verimine hangi ürünlerde daha verimli sağlıklı ürün üretilebiliyor ise o tohumlara öncelik vermeyi planlıyorum bu durumda 1500 çeşit tohumu çoğaltmak yerine ben bir kişi olarak örneğin 10 tohum da belki 20 verimli üretim sağlayıp her tohumdan 200 300 paket her sene dağıtmayı yeğliyorum daha mantıklı değil midir bu tercihim ?

Bir başka arkadaşımızın diğer bir 5 ya da 10 çeşitte uzmanlaşması diğer bir yörede başka bir arkadaşımız başka bir 5 çeşitte uzmanlaşması bana çok daha uygun ve mantıklı geliyor..

Birde her tohum dondurulmaya müsait midir hangi tohum hangi derecede verimini ve ya filizlenme özelliğini kaybediyor (yani ölüyor) bilmek gerekli bizler küçük çaplı girişimlerde bulunduğumuz için dondurmak konusuna sıcak bakmamak daha mantıklı geliyor bana...

Yorumunuz için teşekkürler...

Murat Durak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön