View Single Post
Eski 20-04-2019, 14:37   #114
Nickimi Unuttum
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 20-04-2019
Şehir: Kıbrıs Gazimağusa
Mesajlar: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MakûlYenilikler Mesajı Göster
Nepal de bulunan himalaya sıradağlarının güney eteklerinde, meyve veren tall tür hindistan cevizlerinin yetiştiğini ileri sürenler var. Fakat, nekadar süredir oradalar yahut bu palmiyelerden gerçekten varmı yokmu delilim yok, olsa fotoğrafla kanıtlayabilirdim.

Ancak Nepal de, o serin bölgede eğer gerçekten yetişiyor ise, sanırım sizin kastettiğiniz şekilde hindistanın güneyinden kuzeyine doğru bir adaptasyon aktarması ile günümüze ulaşmış olabilirler, tahmin ettiğim şekilde gerçekten himalaya çevresinde hindistan cevizleri var ise tabi...

Yine söylüyorum, eğer varsa, belki himalaya bölgesinden kaliteli meyveler getirtilebilirse tekrar bir adaptasyon yapılabilir. En son kaç derece soğuğu tolere edebilecek şekilde evrim geçirmiş bir palmiye ortaya çıkar onu bilemiyoruz.

Dünya arayış içinde ısınıyoruz, doğal afetler artıyor, bitkiler zarar görüyor, çoğu ülke bir arayış içersinde, aynı şey akdeniz türü bitkilerin, tropikal çöllere adapte edilmesi yahut ekvatoral bölgelere adapte edilmesi içinde uyarlanabilir.

Güzel bir fikir ama insan ömrünün yetmeyeceği bir silsile ile devam edebilecek bir metot olacağı aşikar, ortalama bir hindistan cevizi ömrü 120 sene ise, kaliteli bir adaptasyon çalışması için kaç yıl gerekiyor onu uzmanları hesaplayabilir.
Zaten bir kaç yılda meyve veriyor , ortalama bir süre veremem , lakin kastettiğiniz gibi öyle uzun yıllar falan sürmez. Daha önemlisi şu ki , sürekli dünyanın her yerinde unutulan , veya göz ardı edilen unsur ; yağmurlu kış mevsimleridir. Akdeniz iklimi ile karasal iklim arasında kış mevsimleri açısından pek bir fark bulunmaz, mesela siz hiç anamur ya da adana kışına denk geldinizmi, soğuktan kulaklarınız düşercesine üşürsünüz. Soğuk ve çamurlu toprak hindistan cevizi palmiye ağacının köklerinde mantar oluşturur , bu yüzden hindistan cevizinin akdeniz şartlarında adaptasyona oturması mümkün gibi görünmüyor, doğrsunu Allah bilir... Akdeniz ikliminin yaz mevsimleri de çöl iklimidir, işin bir de bu yüzü var ki ; gördüğünüz üzere her şey hindistan cevizinin aleyhine yönelik , çünkü sıcak kuru yaz mevsimlerinden de nefret ederler , yapraklar ve kökler sürekli nemlenme ihtiyacı duyarlar. Yani mi? : adaptasyonda 4 mevsime göre bir çalışma yapılmalıdır. Siz sadece meristem üzerine adaptasyon metodu üzerine yönelik olan bir döngüden bahsediyorsunuz , bu eksik bir anlatımdır. Yağışlı kışlar hindistan cevizinin en büyük düşmanıdır. Nepalde kışın yağış olmaz , aksine toprak yazın ıslaktır. Örneğin : Kanarya adaları veya Azorlar da yağış kış mevsiminde yaşanmaktadır, adaptasyon çalışmaları bu benzeri bölgelerde sürdürülebilirse , palmiye kökleri kış döngüsü yağmurlarına adapte edilirse belki uyum sağlayabilir. Biraz karmaşık gibi ama gayet net. Selam ve saygılarımla


Düzenleyen Nickimi Unuttum : 20-04-2019 saat 15:33 Neden: virgüller
Nickimi Unuttum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön