View Single Post
Eski 15-04-2019, 07:04   #105
Portakal Rengi
Ağaç Dostu
 
Portakal Rengi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-02-2018
Şehir: Muğla
Mesajlar: 713
[QUOTE=camouflage;1565778]Vakit ayırıp ayrıntılı anlatımınız için çok teşekkürler. Farklı fikirler geldikçe ilerleyen zamanlarda burayı okuyanların mukayese yapabilmesi için önemli bilgiler olduğunu düşünüyorum.

İlk başdaki amacımız evin dışındaki toprak sıvayı döküp altında sağlam olmayan dizeme (dik ağaçlar) sökülüp yerine ytong (gaz beton) örmekti. Sıvayı döktüğümüzde altdaki ağaçların sağlam olduğunu gördük.

XPS yerine pu köpük düşünme sebebim aslında yalıtımdan ziyade dizeme (dik ağaçlar) ile karkas (diyagonal ağaçlar) arasındaki kot farkını gidermek. Böylece düz bir zemin oluşacak çalışmam daha rahat olur diye ümit ediyorum.

Tahmin ettim. Bu resimler daha aydınlatıcı oldu. XPS bu tür yapı için zor uygulama. Plaka veya şilte mineral yünü (Cam veya taşyünü) daha kolay. Ancak suya hassas.
Önerim : Yapılacak iş cephe kaplaması olarak düşünülmeli. Cephenin iki köşesine çivi çakıp, ip gerilmeli. Düzgünsüzlükler saptanmalı. (İki uçtan da 5 cm açılarak gerilen ip üzerinden, yer yer duvara uzaklıklar ölçülebilir.) Duruma ve eldeki kaplama tahtalarına göre cephe planına karar verilmeli. (Yatay ve düşey kontrol yapılarak.) "Yüzeysel Düzgünsüzlük" fazla ise şilte kaçınılmaz. Kırıklık var ise, cephe bölünmüş olarak çözülebilir.
Şilte kullanmak kolaylık olur. Alüminyum folyo dışa getirilirse ve ek yerleri bantlanırsa suya direnç oluşur. 8 cm kalınlıktaki şilte rahatça 3 cm sıkıştırılabilir. (Folyonun tek sakıncası, herhangi bir nedenle alev alırsa, yanmayı durduracak zaman bulamazsınız. Isı veren bir tepkime ile çok hızlı yanar. "Folyo bitinceye kadar." Kaynak arkı sıçraması yeterli olabilir ! Bu nedenle, iç ortamda kullanılması pek istenen bir durum değildir.)
Sıva yapılmayacak ise kütüklerin ahşap koruyucu ile korunması gerekir. Ağaç üzerinde ıslanmamış yüzey kalmamalı. (Kurt girdikten sonra çözüm bulmak zor.)
Sıva yapılarak düzeltme sonrası, yalıtım yapılabilir. Sıva yapılırken rabitz tel veya benzeri güçlendirici kullanılmalı. (Geleneksel olarak kullanılmaz ama işe yarayan uygulamadır. Özellikle çatlamalara karşı.)
Dış kaplamayı taşıyacak ızgara düzenine göre yukarıdaki işlemleri planlamak gerekli. İşlem sırası:
Düzgünsüzlükleri saptama.
Cephe görünüşüne karar verme.
Izgara şekillenmesine göre duvarda yapılacak işleri planlama.
Kolaylıklar dilerim.


Düzenleyen Portakal Rengi : 15-04-2019 saat 07:05 Neden: düzeltme
Portakal Rengi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön