Konu: Meyvelitepe
View Single Post
Eski 01-04-2019, 14:56   #119
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Meraklıdr Mesajı Göster
Merhabalar sevgili meyvelitepe, aslında nereye danışacağımı bilemediğim bir mevzuyu bu grupla tanışmama vesile olan kişi olmanız ve her konudaki tecrübelerinize ve samimiyetinize güven duyduğum için size danışmak istedim. Grupla tanışmam ekolojik doktorlar Facebook grubunda bu yılkı tohum paylaşımı etkinliği duyurunuzun paylaşılması vesilesi ile oldu. Hemen etkinliğinize katıldım tohumlarımın birçoğu fide oldu bile, sonrasında uttm nin varlığından ve onların da tohum paylaşımı etkinliklerinden, daha sonra da ağaçlar. net Facebook grubundan haberdar oldum. Merak ettiğim şeyler grupların organik bir bağı var mı? Bizim tohum paylaşımı etkinliğinin herhangi fiziki bir buluşması (şenlik vs) oluyor mu? Ya da uttm nin şenliklerine katılıyormusunuz? Ağaçlar. net Facebook grubu bu web sitesinin bir uzantısı mı? Sizler orada da paylaşım yapıyor musunuz? Gibi gibi...
Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim
Öncelikle tohum paylaşım etkinliği hakkındaki sorunuza yanıt vereyim.

Ağaçlar.net tohum etkinliği ilk kez 2012 yılında, bugünküne hiç benzemeyen bir şekilde yapıldı ve son derece tatsız bir şekilde de sonuçlandı. Yöntemi aynı bahsettiğiniz uttm şeklindeydi. Tohum gönderecekler toplu olarak belirli bir kişiye tohum gönderiyorlar. İsteyecekler o belli kişiden tohum istiyorlar, o kişi de kafasına göre tohum gönderiyordu veya göndermiyordu. Bunun sonucunda dağıtılandan defalarca kere daha fazla tohum, akıbeti belirsiz bir şekilde o belirli kişinin elinde ve insiyatifinde kalıyordu.

2013 yılından itibaren bugünkü şekliyle bambaşka bir etkinlik tasarladık ve bu tasarım ile üst üste 6 yıl çok başarılı etkinlikler düzenledik.

Tasarımcısı ve düzenleyicisi olarak özetlemek gerekirse;

agaclar.net tohum etkinliği, kişilere bağlı değildir, tohumların sahibi yetiştirip paylaşanlardır, dağıtıp dağıtmama, ya da kime dağıtıp kime dağıtmama insiyatifi tamamen paylaşımcıya aittir. Etkinlik sonunda paylaşımcıların gönderdikleri tohumlardan geriye tohum kalmaz, hepsi gönderilir. Paylaşılan tohumların doğru düzgün bir katalogu vardır. Eski yıllara ait kataloglar ulaşılabilir durumdadır, tohumu kim nerede, hangi şartlarda yetiştirmiş, ona nereden gelmiş bellidir. Dağıtılan tohumu alan ile paylaşan arasındaki iletişim kanalı açıktır. Tohum alan kimden geldiğini, ona da kimden geldiğini, nasıl yetiştirildiğini bilme şansına sahiptir. Çoğu zaman, belirli bir tohumun yıllar içinde nasıl dolaştığı takip edilebilir.

Tohumların lojistik olarak el değiştirmesi en ince noktasına kadar, minimum hata ile minimum kargo masrafı ile kotarılacak şekilde tasarlanmıştır.

Sonuçta, agaclar.net etkinliği, herhangi bir kişiye bağlı olmadan, tohum ile yetiştiricisi arasındaki bağı tam olarak muhafaza eden bir etkinliktir. Yukarıda bahsettiğim bazı özellikler tesadüfi değil, en ince noktasına baştan düşünülerek tasarlanmıştır. Bu bakımdan dünyadaki benzer etkinliklere hiç benzemez, uttm'nin uygulamasına ise taban tabana zıttır.

agaclar.net Facebook grubu ile forum arasında bağlantı var denilebilir çünkü facebook grubunun yönetimi aynı zamanda forumun moderatörlerinden bazıları tarafından yürütülür. Şahıs olarak benim facebook agaclar.net'de herhangi bir rolüm yok. Eskiden, meyvelitepe facebook hesabı kişi hesabı iken ben de facebook grubu yöneticilerindendim, anca daha sonra meyvelitepe şahıs hesabı kapanıp sayfaya dönünce artık facebook grubunu sadece takip edebiliyorum.

Öte yandan facebook'da paylaşım yapmak suya yazı yazmak gibi bir şey, hiç bir paylaşım kalıcı ve sonradan ulaşılabilir değil. Bu yüzden pek tercih ettiğim bir ortam değil.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön