View Single Post
Eski 16-03-2019, 08:40   #50
Portakal Rengi
Ağaç Dostu
 
Portakal Rengi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-02-2018
Şehir: Muğla
Mesajlar: 713
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TCM Mesajı Göster
Kafamdaki sorular;

1- Bahçe düz olup ekim ve dikimler toprak yüzeyine olacak. Bu durumda özellikel fidelerin veya tohumların ilk ekim dikiminde görülebilecek şiidetli ve uzun süreli yağmurlar zarar vermez mi? Bunu önlemek veya riski azaltmak için biraz tümsek oluşturup tepeye ekim dikim yapsak daha uygun olmaz mı?

Bu konu beni aşar ancak internet incelemelerimden (özellikle sera yetiştiricileri) gördüğüm: Sağda ve solda yürüme yolu, yolların olduğu tarafta bitki olacak şekilde iki bitkilik düzlükler yapıyor. Sulama borularını boğazdan 10 cm açıktan ve yola ters taraftan geçiriyor. Böylece aynı damlama borusu bir kenardan gidip, öbür kenardan dönüyor. Körlenen uç ile vana aynı bölgede oluyor.

2- Dalgıcın bastığı suyun gücünün damlama borularda rahatlıkla ilerleyeceğini düşünüyorum ancak bunun bir sayısı var mı, yani damlamaların rahat çalışması için pompa gücünün şu olması gerekir mi?

Pompanın sınırı var. Basınç kaybına bağlı olarak verebileceği debi (saatte akan su miktarı) değeri var. Bunun için satıcıdan destek almanız gerekecek. Bu arada yapabilecekleriniz: Damlama delikleri 1 bar basınç için 2, 4 litre gibi su debileri verir. (Amatör tarımda 2 yeterli oluyor.) Satılan borular 20-40-60 cm göz aralıklarında oluyor. Hangi tipi seçerseniz Delik Sayısı x Delik debisi formülü ile bir damlatma borusundan geçecek su miktarını hesaplıyorsunuz.
Pompanın debisi kadar olacak şekilde damlama borularını guruplayarak besleme boruları oluşturuyorsunuz. (Sizin durumunuzda "sulama sıklığına göre ayrı guruplar oluşturmak" daha akıllıca olur.) Bu besleme guruplarını vana ile ana besleme borusuna bağlıyorsunuz.
İstediğiniz bölgenin vanasını açıp, pompayı çalıştırıyorsunuz. O bölgenin sulaması tamamlandığında diğer bölgeye geçiyorsunuz. Pompanız bu şekilde yeterli olur sanırım. Gece de sulama yapabilirsiniz. Önemli olan ne kadar süre sulayacağınızı kestirebilmek.

3- Bahçenin uzun kenarı 40 kısa kenarı 25 m. gibi. Sanırım bahçenin uzun kenarı boyunca ana boru olacak, tali boruların uzunluğunun çok olması sıkıntı olur mu, belli bir mesafe var mı?

200 m uzunluğunda damlama borusu çekilen tarlalar izledim. Yukarıda belirttiğim basınç kaybına göre küçük veya büyük çaplı borular seçerek başarılıyor. Sizin bahçede Gidiş-Dönüş 80 m olur ki sorun çıkarmaz.

4- Su çıkışındaki metal ağzı gördünüz hangi boruyu nasıl bağlayabilirim, ilk çıkışa filtre vs. koymama gerek var mı, bir abimiz kafanı takma tıkanırsa tali boruların en dibini açıverirsin demişti, yeterli olur mu?

Kuyunun suyu kumlu veya çamurlu ise filtre gerekli. Damlama delikleri çok ince (iğne ucu gibi). Damlama deliği tıkanırsa açılmaz.
Pompa çıkış borusuna, sert hortum ve kelepçe kullanarak bağlanıyor. Diğer ucu da ana boruya bağlanıyor. Seçenek : Hortum bağlama parçası pompadan sökülür. Buraya bir ucu dişli olan, sulama borusu bağlama rekorlu plastik parça takılır.

5- Çapa yapılıp boğaz doldurulduğunda bu delikler toprağın altında kalmış olmayacak mı?

Çapa yaparken boruyu kenara çekiyorsunuz. (Borular esnek) İşiniz bittiğinde yerine yerleştiriyorsunuz.

6- Başka unuttuğum soru var mı?

Konu hakkımda hiç bir bilgim yok, bir kaç kişiye sordum, kimisi en kalitelisini al dedi, kimi kullan atlar var kullan ve at dedi, tabi bilgim olmadığı için her söylenen havada kaldı. Foruma baktım ayrıntılı bilgiler yok, bilen arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim. Veya buradan olmaz arkadaş git bölgendeki malzeme satıcısına derseniz ona da tamam...
Damlama boruları için en kalitelisi ile başlamayalım derim. Her işin bir acemiliği var. Malzeme satıcısının önerileri önemli. Bölgeyi ve kullanım şekillerini görüyorlar. Peki dürüst mü ? Sonuç bu soruya bağlı bence.


Düzenleyen Portakal Rengi : 16-03-2019 saat 08:45 Neden: ya da hatası
Portakal Rengi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön