View Single Post
Eski 05-03-2019, 22:11   #130
saleri
Ağaç Dostu
 
saleri's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-05-2015
Şehir: SAMSUN
Mesajlar: 296
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Ektiğiniz tohumlarda çimlenme oranı genelde ne oluyor?

Çimlenme oranı düşük ise ya da ekeceğiniz tohumların çimleneceği şüpheli ise yaptığınız doğru bir yöntem. Bu şekilde sadece çimlenenleri büyütme imkanınız olur. Ancak çimlenenleri de önce bardaklara onbeşer yirmişer taşıyıp sonradan onları da sökerek viyollere birer birer taşıyorsunuz. Hayli zahmetli ve oyalayıcı görünüyor.

Çimlenme oranının %90+ mertebesinde olduğunu düşündüğünüz tohumlarda böyle yapmayıp, doğrudan viyole ve her viyole tek tohum olarak ekmek işi çok kolaylaştırıyor. Ön çimlendirme, çimlenenleri kalabalık olarak toplu ekme, sonra bir daha söküp başka bir yere taşıma (şaşırtma) işlemlerini tek bir işleme indirgemek mümkün. Bir kez viyole tohum ekip, 6-8 hafta sonra da götürüp doğrudan yerine dikmek mümkün oluyor. Her yıl yüzlerce böyle fide yapıldığında önemli zaman ve emek tasarrufu olur. İyi tohumlarla viyollerde boş kalacak göz sayısı da çok az olur.
Çimlendirme oranı tohumlarda değişkenlik gösteriyor. Ticari tohumlarda dahil maalesef %90 çimlenme oranını pek görmedim. Birde şu var çimlenen her tohum aynı kalitede güçlü fide haline gelmiyor.

Bardaktan viyole alma işinide şu şekilde hallediyorum. Viyollerin altında plastik tepsilerim var. Viyolü güzelce karışımla doldurup ıslatıyorum buraya kadar kısmı zaten ortak.

Ben nemlenmiş karışımda geniş bir tükenmez kalemle her viyol gözünde 1 delik açıyorum. Kalemi batırıp çıkarma şeklinde delik açma 2 sn sürüyor. Delikler dokunmadığınız sürece kapanmıyor.
Bardaktaki fidelerde torfda olduğundan tane tane ayrılıyor. Her deliğe bir fide koyuyorum. Bir kez üsten suladım mı zaten fideler toprağa gömülmüş oluyor.
Anlatım biraz uzun oldu ama 77 gözlü bir viyole fide şaşırtmak 15 - 20 dakika alıyor. Bu işi zevkle yaptığımdan açıkcası yorucu değil .

Aslında imkanı olanlar için viyollere direk tohum ekmek ve ordan direk bahçeye aktarmak tabi ki daha az zaman alır ama viyollerde çimlendirme için ortamın sıcak olması gerekiyor. O kadar sayıda viyolü ısıtacak bir ev ortamı sağlamak lazım. Benim yöntemim benim şartlarıma göre en iyisi.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi dobipa Mesajı Göster
Cam balkon ve içindeki ardiye dolabının üstü ışık konusunda müsaitse, kumaşta çimlenenleri doğrudan viyollere ekip buraya koysanız? Sonuçta filizlenecekleri garanti.. Boyunu posunu beğenmediğiniz olursa da değiştirirsiniz.

Yanlış anlamayın yönteminiz ve sonuçları çok başarılı fakat çalışkanlara yönelik bir iş

Tembeller için bu yöntemden bardaklara ekme opsiyonunu atlayıp çimlenenleri doğrudan viyollere ekme işlemine geçsek olmaz mı
Subat ayında havalar çok soğuk. Kumaşta çimlenenleri direk balkona atarsam gün yüzü göremeden ölüyorlar. Ama cam kenarında gercek yapraklarını çıkardılar mı artık soğuk onları etkilemiyor

saleri Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön