View Single Post
Eski 03-03-2019, 18:51   #12
siflera12
Ağaç Dostu
 
siflera12's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-05-2017
Şehir: Bursa ( Gemlik - Osmangazi )
Mesajlar: 1,475
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sensеnοl Mesajı Göster
Mikroklima demek, don olayı yaşanmayan bir yer anlamına gelmez. Mikroklima: yaygın bir iklim bulunan bölgenin tamamında yaşanan genel iklim düzeyine aykırı koşulları olan yerlere denir. Mikroklima, biraz sıcak ya da biraz serin farklılıklar gösteren, azınlıkta marjinal kalan, yani bu iklim bölgelerinde yaşanan farklı kısımlara verilen bir sıfat yahut tanımlama şeklidir.

Örneğin hawaii adalarının ekseri yerlerinde ılıman tropikal iklim görülmektedir, bazı azınlıkta kalan yüksek tepe veya kuzey kıyılarda ise serin akdeniz iklimi gibi mikroklima iklimlerede rastlanmaktadır. Tıpkı bunun gibi, tipik akdeniz iklimi içerisinde bazı bölgelerde akdenizden kısmen sıcak yahut serin kalabilen nadir türdeki iklimlere mikro iklmim adı verilir.

Lakin şu varki, dünyada akdeniz iklimleri içerisinde sıcak bile olsa, hiç bir mikro iklim bölgesi tropikal iklim özelliklerini taklit edebilecek kadar sıcak kışlara sahip bir mikroiklim düzeyine erişkin nitelikte değildir.

Bilinçaltı yanılsaması bizi bu tahmine götürüyor olabilir, genelde tatil için uğradığımız yaz sezonunda ziyaret ettiğimiz güney illerimizi, kışın pek serin olarak tahayyül edemiyoruz... Adana örneğin, bu şehir belki yaz mevsiminde maldivlerden bile kavurucu ve kasvetli, rahatsız edecek kadar boğucu bir iklime sahip olmasına rağmen, ocak ayında dondurucu ayazlara tanık olabileceğiniz şehirlerden biridir, mesela bodrum, adanaya nisbeten aynı boğucu yaz sıcakları yaşanan bir belde.

Türkiyede don olayı görülmeyen bir bölge yüksek ihtimal bulunmamaktadır. Kaldıki dünyada, henüz 24 derece enlemlerde bulunan ülkelerde bile don olayı riski söz konusu iken, 36 derece enlemde bulunan akdeniz bölgemiz için de, don yaşanmayan bir bölge olması imkansız gibi görünüyor, eğer gerçekten gözümüzden kaçan varsa da lütfen kaynağını belirtin. SEVGiLER.
Tabikide her bölge don görebilir ancak bilmediğiniz şey donun ne kadar uzun süre devam ettiği yukarıda örnek verilen yerlerde de don görülse bile bu don bitkilere zarar vermeyecek derecede kısa sürüyor örneğin Karacaali , Büyükkumla , Kumyaka , Eğerce gibi bölgeler diğer yerlere göre kışın daha sıcak oluyor ve çok nadiren don olayı gerçekleşiyor ki o da hafif oluyor yani bu bölgelerde bile tropikal meyveler yetiştirilebilirken Akdeniz'de yetişmeme ihtimali çok ama çok düşük bir ihtimal eğer birgün Mudanya ya yolunuz düşerse dışarda dikili muz ve avokado ağaçlarına dikkatlice bakmanızı öneririm ki meyve dahi veriyorlar [emoji106]
Altta verdiğim linkide inceleyebilirsiniz
http://www.mudanya.bel.tr/Haberler/5...iskiriyor.html
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

siflera12 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön