Konu: Echeveria
View Single Post
Eski 25-09-2007, 22:27   #7
taita
Yeni Üye
 
taita's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-09-2007
Şehir: ISTANBUL
Mesajlar: 25
echeveria( saksi guzeli)

Bu siteye henüz üye oldum, uzun süredir takip ediyorum ve faydalı bilgilere ulaşıyordum. Bu seferde ben size bir kaç bilgi vereyim dedim:

Eceveryaların anayurdu; Orta Amerika ve Güney Amerika'nın kuzey bölgeleriymiş. 150 dolayinda türü olan sukulent bir bitkidir.

Ben yaklaşık 7 senedir bu bitkiye bakıyorum. Tabi anamız öleli çok oldu, yerini nice sayılarda torunlari aldı.

Aşırı suya gereksinim duymuyor, rahatlıkla yaz günlerinde bir hafta su vermezsen dayanabilir, fazla mi susuz kaldı? O zaman yaprakları büzülmeye başlar, ama özellikle çiçek açtığı dönemlerde suyu bol verilmeli.

Çoğaltmaya gelince; Eğer bitki iyi gelişmişse, alttan yavru vermeye başlar.
Bunların rozet çapı yaklaşık 15 cm.'ye ulaştığında temiz bir kesikle ana bitkiden ayırabilirsiniz. Minimum 15 diyorum, çünkü ekim esnasında çok küçük olduğu için elinize gelip düzgün dikim yapamayabilirsiniz, hem ne kadar büyük, o kadar güçlü.

Çok güneş sever, eğer güneşten çok gölgeli bir yerde tutulursa gelişemez, normalde 20-25 cm.'ye ulaşan rozetleri gölgeli yerlere daha küçük ve cılız kalır.

Ayda bir kere sıvı gübre veriyorum. Bir ara salonda bakayım dedim (kış vakti) zor toparladim. Dolayısıyla kışın işi garantiye alıp kapalı balkona koyuyorum donma ihtimaline karşın, ne de olsa sıcak iklim bitkisidir, çoğaltmaya tekrar gelince; Ben belli bir mevsimde yavru almıyorum, yavru yeteri kadar güçlü gözüktüğü vakit aldım ve bugüne kadar da bir problem yaşamadım.
Umarim az da olsa yardımcı olabilmişimdir. Sevgiler ve saygilar


Düzenleyen Plumbago : 26-09-2007 saat 02:36 Neden: Türkçe karakter, paragraf, imla...
taita Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön