View Single Post
Eski 15-02-2019, 10:45   #1
sertaylan
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 14-07-2009
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3
Wink Okul Projesi (Enzim, Topraksız Tarım)

Öncelikle herkese merhaba. Pansiyonlu bir lisede öğretmen olarak görev yapmaktayım. Forumda çöp enzimi, topraksız tarım ve dikey tarım konuları ilgimi çekti. Okulumuz pansiyonlu olduğundan çok fazla mutfak atığı oluşmakta. Bu atıkları çöp enzimi olarak değerlendirmeyi düşünmekteyiz. Öğrencilerimizin çoğu kırsal kesimden geldiğinden tarıma ilginin büyük olacağını da düşünmekteyiz. En azından akademik başarı elde edemeyen öğrencilerin bilinçli bir şekilde tarımın nasıl yapılacağını uygulamalı olarak anlatmak toplumsal açıdan önem taşıyacaktır. Forumda, kafamdaki sorulara net cevaplar bulamadım, deneyimli arkadaşlardan olumlu-olumsuz sonuçlar ve nedenlerini bekliyorum;
1- Enzimi doğrudan durgun su ya da akan su kültürü olarak kullanabilir miyiz? (Suni gübre kullanmadan).
2- Aynı şekilde dikey tarım ya da küçük saksılarda yetiştirilecek sebze-meyveler için yine suni gübre olmadan enzim kullanımı nasıl sonuçlar verir?
3- Geleneksel tarımda enzimi gübre olarak topraktan mı veriyoruz yoksa yapraklara spreyleme şeklinde mi uygulanıyor?
4- Enzim için fermantasyon süresinin 3 ayda tamamlandığını okudum, daha kısa sürede tamamlamak için farklı yöntemler var mı? (Sıcaklık gibi)

Sonuç elde etmek için kendimiz de kontrollü deneyler yapabiliriz ancak enzim için gerekli süre uzun olduğundan öğrencilerin ilgi istekleri bu süreçte kaybolabilir. Bu nedenle deneyimli arkadaşlardan yardım bekliyorum.

Aklımızda bahçede küçük ölçekli bir sera kurmak da var. Bunun için okul hizmetlimizin elinden her türlü iş geldiğinden gerekli tekniği de sağlayacaktır.

Sabırla okuyan ve cevaplayacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler.

sertaylan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön