View Single Post
Eski 03-02-2019, 10:17   #2
siflera12
Ağaç Dostu
 
siflera12's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-05-2017
Şehir: Bursa ( Gemlik - Osmangazi )
Mesajlar: 1,475
İnternetten bu bilgileri buldum [emoji4]
Yetişme ortamı

Bu tür, esas olarak ılıman bölgelerde doğallaştırılmış olmakla birlikte, yarı kurak ve yarı tropik ortamlarda da mevcuttur.*Çok rahatsız olan alanların ( Maden sahaları ), atık alanlarının, kıyı çevresinin, yol kenarlarının, parkların, patikaların ve çimlerin otudur.
Alışkanlık

Uzun ömürlü (çok yıllık), genellikle toprağın üzerinde yoğun bir bitki örtüsü matını oluşturan sürünen (yani secde) otsu bir bitkidir.
Ayırt edici özellikler

uzun ömürlü sürünen bir bitki, genellikle zeminde yoğun bir bitki örtüsü matı oluşturur.

Kalın gövdeleri küçük beyaz tüylerle kaplıdır ve olgunlaştıklarında biraz odunsu olurlar.

Küçük sırayla düzenlenmiş yaprakları (3-35 mm uzunluğunda ve 2-22 mm genişliğinde), küçük beyaz tüylerle de gevşekçe kaplanır.

göze çarpmayan çiçeklerinde (4-6 mm çapında) beş küçük beyaz veya pembemsi 'yaprakları' vardır ve yaprak çatallarında tek başlarına taşınırlar.

küçük kapsülleri (yaklaşık 3 mm uzunluğunda) birkaç parlak siyah tohum içerir.
Kaynaklanıyor ve Yapraklar

Sürünen bu türlerin sapları (1 m uzunluğa kadar) büyüklükleri için nispeten kalın ve eski sapları doğada biraz odunsu.*Küçük gövdeler grimsi yeşil renkte olup gevşek beyaz tüylerle kaplıdır (yani, tereyağlıdırlar).

Yaprakların her iki yanı da bitkinin grimsi bir görünüm kazanması için kısa beyaz kıllarla (yani, tereyağlı olanları) gevşek bir şekilde kaplanmıştır.*Bu yapraklar nispeten küçüktür (3-35 mm uzunluğunda ve 2-22 mm genişliğinde) ve yumurta biçiminde (yani oval) veya biraz kaşık şeklinde (yani spathulat) yumurta şeklindedir.*Tüm kenar boşluklarına sahiptirler ve dalların uçlarına yakın yerlerde oldukça kalabalık olsalar da, gövde boyunca dönüşümlü olarak düzenlenirler.
Çiçekler ve Meyveler

Göze çarpmayan çiçekler (yaklaşık 4-6 mm çapında) neredeyse sapsız (yani alt sapsız) ve yaprak çatallarında (yani aksonlar) tek tek taşarlar.*Bu çiçekler, olgunlaştıkça sarımsı dönebilecek beş küçük (2-3 mm uzunluğunda) beyaz, yeşilimsi-beyaz veya pembemsi renkli 'yaprakları' (yani periant segmentleri veya tepals) içerir.*Ayrıca on stamen ve beş minik stil ile tepesinde bir yumurtalık var.*Çiçeklenme çoğunlukla yaz aylarında gerçekleşir (yani ekim-nisan arası).

Meyveler küçük kapsüllerdir (2.5-3 mm uzunluğunda ve yaklaşık 1 mm genişliğinde) ve genellikle beş parlak siyah tohum (yaklaşık 1 mm uzunluğunda) içerir.*Bu tohumlar böbrek şeklindedir (yani reniform) ve çok sayıda küçük yumrular (ör: tüberkülat) ile kaplanmıştır.
Üreme ve Dispersal

Bu tür çoğunlukla tohumla çoğalır.*Tohumlar su, hayvanlar, makineler (örneğin, çim biçme makineleri) ve çöplükteki bahçe atıkları veya çim kupürlerinde dağıtılabilir.*Mera alanlarında, kıyı galenileri (*Galenia pubescens*var.*Pubescens*), tohumlarını alan hayvanlarla da yayılabilir.
Çevresel Etki

Kıyı galeniası (*Galenia pubescens*var.*Pubescens*) Victoria, Güney Avustralya ve Batı Avustralya'da bir çevre otu olarak kabul edilir.*Bu türün mevcut zemin katmanı bitki örtüsünün üzerinde büyüdüğü ve boğulduğu bilinmektedir ve düşük büyüme ve yayılma alışkanlığı nedeniyle, yerli türlerin çimlenmesini de önler.
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

siflera12 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön