View Single Post
Eski 17-01-2019, 19:39   #9
aeroponic
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-12-2018
Şehir: Türkiye
Mesajlar: 7
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi arslanereli Mesajı Göster
Her gün farklı bir ziyaretcim oluyor. Herkesin ortak sorusu. Isıtma veya LED lamba kullanıp aydınlatarak daha kısa sürede ürün almak. Peki ne zaman? Nisan başından itibaren gün uzunlukları istenilen seviyeyi yakalıyor ürün yeterince aydınlanıyor. Ne zamana kadar Ekim sonuna kadar. Ne zaman aydınlatma lazım? Kasim-aralik-ocak-subat-mart. Bu sürede sadece aydınlatma değil aynı zamanda ısıtma da yapmalısınız. Tek başına aydınlatma hiçbir işe yaramaz. 5 ayda en iyi ortamı sağlayan 2 belki çok zorlansa 3 ürün alır. Yeşilliğin en ucuz olduğu dönem olması da dikkate alınırsa sonuç değişmiyor. Nasıl hesaplarda iz hesaplayınız satacağını ürün harcayacaginiz parayı karsilamayacak. Dikey sistem ya da kapalı alanda üretmek? Yeşillik için ısıtma veya soğutma sistemi kurmak veya çok ciddi otomasyon sistemleri kurmak Türkiye şartlarında bu işin ticaretini yapacaklarını yapacağı şey kesinlikle değil

Dikey tarımın, LED lambanin ısıtma veya soğutma sistemleri kurmak isteyenin veya ciddi otomasyon sistemi kuran arkadaşlar ya bu işin içinde hiç yeralmamislar ki Türkiye şartlarını ağustosta 0.41 kuruş olan elektriğin Ekim'de 0.7 kuruş olduğunu bilmiyorum da insanları kandirmak için dalavere çeviriyor.
Sayın Arslan Ereli,

Evet kesinlikle haklısınız. Kapalı Alan Dikey Tarım modeli zaten Türkiye gibi bir ülkede ticari anlamda çok özel bir ürün yetiştirmiyorsanız karlı bir iş olarak gözükmemekte. Hesabı kitabı sürekli marul,domates, çilek üzerinden yaptığımız için aynı döngü içinde kalıp duruyoruz.
Ama aslında büyük resme bakmak gerek. İşin know-how'ını öğrenip bu sistemi dünyanın hatta kainatın herhangi bir yerinde, değerli ürünler ile taçlandırabilirsiniz.

Örneğin; su kıtlığı olan Afrika veya Arap yarımadasında (ki buradaki enerji maliyet düşüklüğünü bahsetmeye gerek yok) yetiştirilecek bir ürün, **** basit olarak tamamen dışa bağımlı olan Kıbrıs Gibi bir ada ülkesinde yerinde yapılacak bir üretim, Singapur gibi yer sıkıntısı yaşayan bir ülkede yapılacak üretimi, Rusya gibi enerji maliyetlerinin düşük hava koşullarının elverişsiz, nüfusun fazla olduğu bir ülkede üretimi hayal edip büyük resme bakınca olayın sadece Türkiye'de marul,domates,çilek'ten ibaret olmadığını anlıyoruz.

Herkese iyi çalışmalar,

aeroponic Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön