View Single Post
Eski 14-01-2019, 16:41   #3
aeroponic
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-12-2018
Şehir: Türkiye
Mesajlar: 7
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nk_tarim Mesajı Göster
Merhaba,

Düşüncem, yetiştirme ortamı tercihinde dikkate alınacak kriterler öncelikli olarak;

- Yetiştirilecek bitki : Domates için örneğin akan su kültürü ticari olarak uygulaması yok denebilir neredeyse. Ancak marul için de katı ortam kültürü yok seviyede. Yetiştirilecek bitkinin kök, gövde yapısı tercih edilecek yetiştirme ortamını belirleyen öncelikle kriter.

Dikey yetiştirme sistemleri ile ilgili olarak da; dikey tasarımlar çok ilgi çekici ancak profesyonel üretimde göremiyoruz. Hobi amaçlı, çok küçük ölçekli ve ticari sayılmayacak tasarımlarda uygulanıyor. Eğer var ise de henüz ben denk gelmedim.

İyi çalışmalar

Öncelikle yorumunuz için teşekkür ederim. Tespitiniz çok yerinde ve doğru. Aslında ürün çeşidini konuyu açarken belirtmem gerekirdi ama yazmamamın bir sebebi var.

Biz üreticiler tek yıllık ürünler ektiğimiz zaman ürünün geçmiş yıldaki rekoltesi, fiyatı, arz/talep durumu gibi değişkenlere bakarak ve bölgemize uygun olan ürünü seçerek her sene ürün desenimizi değiştiririz.
Aslında bu, biz üreticilere çok büyük esneklik ve avantaj sağlar. Topraklı tarımda yaptığımız bu uygulamayı açıkçası topraksız tarımda da yapma taraftarıyım. Topraklı tarımda olduğu kadar belki esnek olamayacağız ürün seçerken , ama hesaplamaları spesifik tek bir ürüne göre yapmayı "Türkiye gibi bir tarım politikası olmayan ülkede" çok doğru bulmuyorum. Bu sebeple de ürün belirtmek zor oluyor.

Ama genel olarak ürün desenini belirtmek gerekirse tibbi veya kozmetikte kullanılan bitkiler ile yaş sebze yerine kuru olarak depolanabilecek (örneğin nane) gibi ürünler düşünüyoruz.

Açıkçası bu tarz ürünleri denemeyi herkese öneriyorum. Türkiye'de marul,çilek,domates gibi yaş sebze/meyveler pazarlama ağınız yok ise size tüccara mahkum eder ve bitirir.

Herkese iyi çalışmalar, konuyla ilgili her türlü yorum ve görüşlerinizi bekliyorum.

aeroponic Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön