View Single Post
Eski 10-01-2019, 10:58   #177
bahcedenn
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Bahsetiğimiz Sn. Jezebel'in Smilyan fasulyesi ile Sn. istcalls un fasulyeleri Phaseolus coccineus ailesine ait fasulyeler. Aynı aileye ait Jade Çiftliği, Berin Hanım'dan gelen Cennet fasulyelerinin tohumlarını çok sıcakları sevmediğini bildiğim için yazın sonlarına doğru seranın girişine ekmiştik. Velhasıl bitki çok güzel gelişti, çok güzel çiçekler açtı fakat nerdeyse hiç meyveye dönmedi. Sonrasında o kış çok soğuk yapmamasına rağmen bitkinin üst tarafı kurudu. Belki de annem hiç ilgilenmemiştr. Bitki gitti diye düşünürken baharla beraber kökten tekrardan yeşermeye başladı. Fakat yaz sıcaklarında seranın içerisinde diye hiç meyve bağlamadı. Bu sürpriz olmadı. Meyve bağlamayacağını ben zaten biliyordum. Annem ise onu, ne güzel, gelen geçen çiçeklerini görüyor diye tutmuş.

Bu yaz aynı tohumları ben İstanbul'da ektim. Verim anlamında zaten bişey beklemiyordum. En azından elimdeki tohumu biraz arttırayım ve deneyeyim diye düşünmüştüm. Mevsim olarak da çok yağışlı bir mevsim geçirdiğimiz için bitki çok güzel gelişti, çok güzel çiçekler açtı, meyveye dönmeye de başladı. Fakat bir yanlış anlaşılma ile kendi hatamızdan sebep köklerine gübre şerbeti verilince bitki birden gerilemeye başladı ve devamında gelen çiçekler meyveye dönemedi, bağlayan meyveler ise tam olgunlaşamadı. Sayılı bir şekilde tohum alabildim.

Özetle, bitki İngiltere'de çok yetiştiriliyor. Nasıl nemli ve yağışlı bir iklimi olduğunu biliyoruz. Smilyan köyü ise Arda Nehri kıyısında ve bir orman köyü. Nehir ve ormandan ötürü orası da nemli. Rakımı ise 600-700 m civarlarında. Buradan birşeyler çıkararak ona göre ekim yapmalıyız. Sadece rakımı hesap ederek ekim yaparsak yanılırız.

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön