View Single Post
Eski 22-12-2018, 10:54   #6
Mesut Temiz
Moderatör
 
Mesut Temiz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-05-2008
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 1,123
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ealparslan Mesajı Göster
Şuan yaprak dökülmesi hızla ilerliyor. Özellikle bazı sürgünlerde yaprak kalmadığı için kesmek zorunda kaldım. Ekte bugün topladığım yaprakları bulabilirsiniz. Artık bitkimin kök kısmı iyice açıldı seyrekleşti. Gerçekten bitkimi kaybedeceğim için çok üzgünüm. Yapraklar oldukça cansız ve aşağıya dogru boynunu bükmüş durumdalar.
Bitkinize her ne olduysa, durumu gerçekten de hiç iyi görünmüyor...

Bence bitkiyi kaybetme riskini göz önünde bulundurup bol bol çelik alın ve suda köklendirin... Ben pothos ekerken 10-15 çelik birarada köklendirip o şekilde hiç dağıtmadan saksıya dikiyorum (çelikleri 30-35 santim uzunlukta kesiyorum)... 30-40 çeliği 3 bardak veya kavanozda su içinde köklendirirseniz 3 saksıyla bitkiniz yaşamaya devam edecektir... Pothos zaten çok çabuk büyüyen bir bitki... Yalnız parazit riskine karşı, kestiğiniz çelikleri suya koymadan önce bence bol suyla yıkayın ve parazit için önerilen karışımlardan uygun bulduğunuzu uygulayın... Saksıda kalan kısmın da bozulmuş yapraklarını kesip dalları sırığa bağladıktan sonra ona da o karışımlardan uygulayabilirsiniz... Ben parazit sorunu yaşamadığımdan kullanmadım, ama bu forumun ilgili bölümlerinde daha önce görmüştüm.. Arap sabunu, zeytinyağı ya da oksijenli su gibi maddelerle yapılıyordu.. Oradan bakabilirsiniz... Saksıda kalan kısma bir de sık sık su püskürtmenizi öneririm.. Bitkinin hava kökleri gelişiyor ve oradan beslenip canlanıyor... Sizinkinden daha kötü durumda görünen pothoslara bunları uyguladığımda canlanıp düzelmeyene rastlamadım... Umarım kurtulur bitkiniz.. Bol şans diliyorum...

Not: Yazıyı yazdıktan sonra merak edip biraz bakınayım dedim internetten.. Pothos'lar kök çürümesine yol açan mantar hastalıklarına maruz kalabiliyorlarmış... Bunun için de drenajı yetersiz toprak/saksı neden olarak söylenmiş... Mantara odaklanmak yararlı olabilir... Fungusit ilaç kullanımı gibi öneriler gözüme çarptı yazılarda... Şu linklere bakabilirsiniz:

https://www.gardeningknowhow.com/hou...ing-yellow.htm

https://extension.psu.edu/pothos-diseases

Mesut Temiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön