View Single Post
Eski 13-12-2018, 12:16   #226
amatordomates
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-10-2018
Şehir: TEKİRDAĞ
Mesajlar: 14
Tekrar Merhabalar. Kudret Bey'in verdiği bilgi ile domateslerin topraklarını yeniledim. Saksıları boşaltıp perlit ile torfu yarı yarıya karıştırdım. Solan fideleri söktüm. Biraz toparlandılar. Söktüklerimin yerlerine yedek olarak beklettiğim fideleri yerleştirdim. Daltonlar gibi boy boy domates fidelerim var. Besin eriğini sulama memelerinden verip drenaj yardımı ile devir-daim ettiriyorum. Ancak kafama takılan bir kaç soru var yardımlarınızı bekliyorum.
1-) Fotoğraflardaki saksılarda nerden baksanız 10 litre toprak vardır. 20'şer cm ara ile fidelerin herbirine bir adet gelecek şekilde damlama memeleri var. Ben bu sistemi kurarken topraksız tarım hevesi ile giriştim işe. Ancak uzunca süredir okuduklarımda "Domatesi fazla sulama", "Yapraklar kuruyana kadar bekle ondan sonra sula", "Çok sularsan bitki boy verir, yaprak verir ama çiçek vermez" gibi uyarılar dikkatimi çekiyor. Zira kazık gibi olup da meyve vermeye hiç niyeti olmayan fidelerim var. Şimdi bu topraksız tarımda besin eriği sürekli bitkiye ulaşmak zorunda değil mi? Yani madem bu bitkiler besin eriği ile besleniyorlar, nasıl sulamadan bırakabilirim ki? Aslında tam olarak öğrenmek istediğim şey bu kurduğum sistem topraklı tarım mı, yoksa topraksız tarım mı?
2-) Fidelerdeki alt dalların hemen hemen hepsi çürüdü gitti. Üst dallardaki yapraklarda da sararma ve kahverengi lekelenmeler var. Her akşam çürüyen yaprak ve dalları temizliyorum. Forumda okuduklarım ile toprakta eksiklik olduğuna kanaat getirdim ve 1 hafta aralar ile kalsiyum magnezyum ve çinko verdim. (Hepsini birden değil, bir hafta ara ile teker teker) Yine de olumlu bir sonuç alamadım. Çürüyüp duran dallar ve yapraklar için bir öneriniz var mı?
3-) Kapalı bir balkonum var. Günde yaklaşık 3 saat güneş alıyor. Çok ışıl ışıl bir balkon değil açıkçası. Bu yüzden çinden led lambalar getirdim. Growled dedikleri lambalardan. Mavi ve kırmızı ışık veriyorlar. Geceleri bu lambaları sürekli açık bırakıyorum. Doğru mu yapıyorum yoksa bitkileri günün belli saatlerinde karanlıkta rahat bırakmam gerekir mi?
4-) Küçük sinekler var bitkilerin etrafında. Sineğin miyatürü gibi şeyler. Bitkilere zarar verirler mi? Verirler ise nasıl mücadele edebilirim. Uğurböceği fikrini okumuştum yine forumda bir yerlerde. Bitkilere uğur böceğini nasıl çekebilirim.
Üstatlar aylardır büyük bir hevesle uğraşıyorum bu domates işi ile ama ilk başladığım zaman ile şimdiki arasında düşüncelerim çok değişti. O kadar çok detayı varmış ki bu işin bizden önceki nesillerin yetiştirdikleri domateslerin tamamiyle mucize eseri yetiştiğini düşünüyorum. İlgi gösterip bu amatör kardeşinize yardımcı olursanız çok sevineceğim. İyi günler dilerim.

Eklenen Resimler
    
amatordomates Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön