View Single Post
Eski 11-12-2018, 19:00   #3582
kuzey5555
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-12-2018
Şehir: samsun
Mesajlar: 3
bu forumu yeni buldum yumrta tavukçuluğu ile ilgili bazı fikirleirm ve araştırmalarım var tecrübeli insanlara fikirlerimi danışmak istedim aslında bir başlık açacaktım ama yeni üye olduğum için açamadım yetkisi olan varsa başlık haline getirebilirse sevinirim..

ilkbahara doğru istiridye mantarı yetiştiriciliğine başlayacağım. 300 metre kare tesisimiz olacak. bu işi yapan insanlar atık kompostlarını gübre olarak veriyor ya da solucan gübresi işi yapanlara bırakıyor..
ben 2 dönüm arazinin 300 metre karesini mantarhane olarak değerlendireceğim 300 metre kare de diğer işlere yetecektir. 1 dönüme yakın boş bir arazi kalacak. başka insanlara danıştım fikrimi olumlu buldular ancak ben yinede burda sormak tecrübeli insanların fikrini almak istedim... fikir şu..
100 metrekare bir mantarhanenin atığı aşşa yukarı 7 ton oluyor bu atığın içeriği kireç, mantar(dolayısıyla protein), saman, kepek gibi ürünler. 200-300 kadar tavuk alıp kümesin önündeki alana bu kompostu sersem. hem kompostun içeriği hemde zamanla oluşacak böcekler 200-300 tavuğun besin ihtiyacını karşılamaya yeter mi. 1. sorun bu. 2. sorun da mantar komostundan tavuklara bir hastalık bulaşıp bulaşmayacağı ama bunu daha sonra bir veterinere sorarak halletmek lazım.. fikrim pek çok kişi tarafından çok olumlu bulundu. hem yem masrafının ortadan kalkması hem atık kompostun değerlendirirlmesi. toprağa zarar verilmemesi gibi avantajları büyük. olursa burdan diğer tavuk üreticileri de faydalanır kanaatindeyim. 1 çoval yeme 50 lira vereceklerine mantar üreticilerinden 500 liraya 7-8 ton kompost temin edebilirler. zira çoğu üretici atık kompostu bedavaya veriyor.

kuzey5555 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön