View Single Post
Eski 09-12-2018, 20:51   #46
Kerem Örenç
Ağaç Dostu
 
Kerem Örenç's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-02-2017
Şehir: İstanbul-Samsun-Batum
Mesajlar: 363
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Zekoş Mesajı Göster
Sn.Kerem Örenç bu agac cok dikkatimi cekti.Biraz baktım.Donlara en dayanıklı turuncgillerdenmis.Ve portakal mandalina gibi meyveleri asilamakta anac olarak kullanilabilirmis.Acaba diyorum donlara dayaniklığından dolayı soguk iklimi olan yere dikilse ve mandalina aşılansa meyve olur mu? Yoksa yine meyve olusumu icin sıcak iklim mi gerekir?
Diger meyveleri de inceledigimde cikardigim sonuc donlara dayanikli olsa bile bazilarinin meyve olusumu icin iklimin de uyumlu olmasi gerekir.Mesela nar, üzüm ve zeytin gibi..


Anaç Olarak

Bu türün en önemli özelliklerinden biri soğuğa karşı dayanıklığıdır. Bu ağacın meyveleri aşırı derecede ekşi olduğundan yenmese de; kışın yapraklarını diğer turunçgillerin aksine dökme ve yaprak döken sıradan ağaçlar gibi uzun süre uyku periyodunda kalma gibi bir özelliği bulunması ve dikenleri sayesinde -25 derecelik soğuklara (Soğuğa dayanıklılık haritası'nda (USDA 5li değerlere kadar)) bile dayanabilmektedir. Turunçgiller içinde bu yönden soğuğa en dayanıklı türdür.

Diğer bir önemli özelliği de citrus ailesi üyeleri ile uyum göstermesi nedeniyle turunçgillerde anaç olarak kullanılabilmesidir.Bu sebeple soğuk bölgelerde portakal,mandalina gibi türler üzerine aşılanabilmektedir.

Ancak sıcak bölgelerde dikilirse bu türün soğuğa karşı dayanıklığı düşmekle; bu bölgelerde soğuğa karşı aşırı derecede hassastır.Bu sebeple sıcak bölgelerde pek anaç olarak kullanılmamakta genelde yerine Turunç gibi anaçlar tercih edilmektedir.

Kök sistemi nispeten küçük olup, ağır-killi topraklara uyum sağlayabilmektedir. Phytophthora, Uçkurutan, Tristeza (Göçüren), Xyloporosis (Gözenek), Psorosis (Kavlama) gibi Turunçgil hastalıklarına bu tür dayanıklıdır.

Buna karşın Nematodlara, kireçli ve tuzlu topraklara ve yine turunçgillerdeki cüceleşme hastalığına karşı duyarlıdır.

Üç yapraklı, üzerine aşılı ağacı erken meyveye yatırır ve meyve kalitesini olumlu yönde etkiler. Ancak uyumsuz olduğu turunçgil türleride vardır: Eureka grubu limonlar (ör. Kütdiken) ve misket limonu (limelar) anaç olarak iyi uyuşmadığı türlerdir.

Diğer bir avantajı da anaç olarak üzerine aşılanan ağaçları (özellikle Flying Dragon denen varyantı) bodur hale getirmesi sayesinde meyvelerin toplanmasına getirdiği rahatlıktır.Yine bu bodur varyantı dikenleri sayesinde çit bitkisi olarak da kullanılabilmektedir [6].

Türkiye’de özellikle nemli olan Doğu Karadeniz’de,Marmara Bölgesinde ve az miktarda Finike-Kumluca civarlarında kullanılır. Dünyada Brezilya, Akdeniz çevresi, Avustralya, Uzakdoğu (özellikle Japonya’da Satsuma mandarini için) ve A.B.D.’de kullanılmaktadır

Kerem Örenç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön