View Single Post
Eski 06-12-2018, 12:45   #2843
chelik26
Ağaç Dostu
 
chelik26's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-11-2018
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 451
Herkese iyi günler,
Orman fidanlıktan 25-30 adet tohumdan yetişme aşısız 2 yıllık ceviz fidanları aldım. Dikeceğim yer 190 metre rakımlı %3-4 eğimli ve hafif taşlı, kuzeye bakan bir arazi. Henüz toprak tahlili yaptırmadım.
Bir kaç soru sormak istiyorum.
1- Aldığım ve ne idüğü belirsiz ceviz fidanlarıma elime geçen tüm çeşitlerden aşı yapabilirmiyim. Yani üretilecek çeişit ve tozlama yapacak çeşitleri aynı fidana(aynı fidan derken anaçlardan bahsediyorum yoksa aynı fidanın bir dalı üretim 1 dalı tozlama olsun değil) aşı yapabilirmiyim yoksa, tozlama yapacak ağacı satıcıdan ağaç olarakmı almalıyım?
Şöyle daha açık anlatmam gerekirse, elimdeki 25- 30 fidanın 3-4 tanesini tozlayıcı, kalanını üretici olarak aşılasam olurmu?
2- Mesela burda aşılı fidanı olan arkadaşlar aşı kalemi alışverişi yapıyorlarmı?
Çünkü en azından burda üretim yapanlar ağaçlarının ne olduğunu biliyorlardır ve ağaçları ile ilgili bilgileri tecrübeleri vardır.
3- Fidanlarım tüpsüz çıplak kök, Şu anda üzerine biraz toprak attım ve havaların müsait olduğu bir zamanda götürüp dikmeyi düşünüyorum. Şu an dikilmemiş vaziyetteki fidanlara bu günlerde aşı yapıp diksem ne olur? Aşıyı illa dikdikten 2 sene sonramı yapmak gerekiyor?
Bu arada belirteyim Ticari kaygım yok. Tamamen hobi amaçlı. Bu hobimi ileriki zamanlarda 150 200 ağaca çıkarıp işi ticarete dökebilirim.

chelik26 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön