Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Yemeklik kabak
Tohum çeşit adı: Girit kabak
Tohum kaç yıldır sizdedir: 3 yıl
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Urla, İzmir
Tohumun geldiği yer: Salihli'den yerel tohum
Etkinlikte tohumu ilk dağıtan: Bu çeşidin daha önce dağıtılıp dağıtılmadığını bilmiyorum.
Dağıtılacak tohumun saflığı: Bahçede diğer kabakgil sebzeleriyle (salatalık, kavun, karpuz) birlikte yetiştirdim ancak tohum saflığı için bir önlem alamadım.
Kullanılan gübreler: Koyun ve keçi gübresi kullandım.
Kullanılan ilaçlar: Yok
Hasat yıl ve ayı: 2018 Ekim
Bitki tipi ve gelişim durumu: Bitkinin çok bol ve büyük yaprakları oluyor. Bol yaprağın tozlaşmayı zorlaştırdığını gözlemlediğimden yaşlanan yaprakları dönem dönem kestim. Böylece hem bitki gençleşti hem de tozlaşma kolaylaştı. Tohum ekiminden itibaren 40 günde meyve veriyor. Sezonda 2 kez ekim yapılabilir.
Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Koyu yeşil, sakız kabaktan daha ince, uzun, çok küçük çekirdekli ve lezzetli bir yemeklik kabak cinsi. Meyveyi görmez de 40-50 cm iken toplasanız bile lezzeti gayet yerinde. Bitki yoğun yapraklıyken meyveler arada sıkışıp bozuk şekilli olabiliyor (özellikle de bitki yaşlanmışşa).
Yetiştirme özellikleri:
Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Tohumları bölgenizdeki geç donlardan sonra bahçeye direk ekebilirsiniz.
Tohum ne zaman hangi olgunlukta alınır: Kabak dalında iyice sararıp büzüşene dek beklenip tohumu alınabilir. Ben erkencilik sağladığı inancıyla, olabildiğince ilk ürünlerden tohum almaya çalışıyorum.
Talep edenlere makul miktarda tohum gönderebilmem için bu tohumu paylaşıma kapatıyorum.