View Single Post
Eski 20-11-2018, 06:13   #7
CornusMas
Ağaç Dostu
 
CornusMas's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-08-2016
Şehir: İstanbul/Çanakkale-Biga
Mesajlar: 199
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ıldırı Mesajı Göster
Çok teşekkürler cevabınız için. Tamam, dediğiniz üzere bu yazı bir görelim, belki utanırız
Tabii, ben biraz da teknik olarak sormuştum, her ağaç her ağaca aşılanamıyor, bu kiraz içinde hiç bir not göremedim internette. Olsa olsa, aşılamak için vişne den başka erik olabilir diye düşündüm.
iyi günler
Bildiğim kadarıyla aynı türün farklı varyeteleri büyük oranda birbiriyle uyumlular. Örneğin Stark gold (sarı kiraz) üzerine Ziraat 500 (kırmızı bir varyete) aşılayabilirsiniz.

Botanik sınıflandırmadaki hiyerarşide yukarılara doğru ilerledikçe uyumluluk azalıyor. Kiraz (Prunus avium) üzerine diğer Prunus cinslerinden aşılama yapılabilir. Vişne (Prunus cerasus), erik (Prunus cerasifera, Prunus domestica), japon eriği (Prunus salicina), Şeftali/Nektarin (Prunus persica), Kayısı (Prunus armeniaca). Anlamlı olmasa da "teknik cevap" olması nedeniyle ekleyeyim, Mahlep (Prunus mahaleb) de aşılanabilir ancak genelde tam tersi yapılır, yani mahlebe kiraz aşılanır.

Daha önce görmemekle birlikte kiraz üzerine Karayemiş (Prunus laurocerasus) ve badem (Prunus dulcis) de aşılanabilir diye düşünüyorum. Ancak ne kadar anlamlı olacağı konusunda emin değilim. Genellikle seçilen anacın toprak ihtiyacı, su/nem ihtiyacı, hastalıklara dayanıklılık...vb açısından aşılanan türden daha başarılı olması beklenir. Kiraz çok dayanıklı bir ağaç değil. Hem ömrü kısa hem de hastalıkları çok. Aşılama denemeleri yapacaksanız Mahlep anacı üzerine denemeler yapın.

Kirazın botanik sınıflandırmasını inceleyerek daha üst gruplardaki türlerle de denemeler yapabilirsiniz. Örneğin benim bahçemde Ayva (Cydonia oblanga) üzerinde gelişen bir Armut (Pyrus ???) var. İkisinin cinsleri ayrı olsa da "Subtribe" düzeyinde birleşiyorlar. Her ikisi de "Malinae" subtribe'ı içerisinde ve gayet uyumlu görünüyorlar.

CornusMas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön