View Single Post
Eski 21-09-2007, 20:29   #70
Sergüzen
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-01-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 743
Ağaçlandırma yapmak isteyenlerin bilmesi gerekenler

Bugün Bursa Orman Bölge Müdürlüğüne giderek ağaçlandırma konusun da, "Ağaçlandırma ve Erozyonla Mücadele" Şube Müdürü Sayın Selahattin Beyle bir görüşme yaptım. Konuyu kısaca özetlersem;

1-Ağaçlandırma işleri

İllerde Ağaçlandırma ve Erozyonla Mücadele Müdürlükleri kanalı ile yapılmakta. Müdürlük, ağaçlanacak bölgeyi ve dikilecek ağaçları belirliyor.

Bursa için bu sene ağaçlanacak bölge Yenişehir ilçesinin Toprakocak köyü. Ağaç dikilecek araziyi,ağaç dikilecek hale getiriyor ve Kasım-Mart ayları arasında hava koşullarının uygun olduğu bir tarihte ağaç dikimi gerçekleştiriliyor.

Ağaç dikimi onların nezaretinde ve onların öngördüğü şekilde yapılıyor. Bu dikim işine kişiler, kurumlar, okullar, fabrikalar v.s. ağaç desteği ve emek desteği verebiliyorlar. Dikime katılanlar o gün şölen düzenleyebiliyorlar. İkibin adet fidan diken kuruluşlar araziye kendi isimlerini yazan bir tabela da dikebiliyorlar.

Ağaç dikecek kişi veya kuruluş her ağaç için 1 YTL, evet bir YTL, hesabı ile ağaç sayısı kadar parayı bankaya yatırıyor ve dekontunu fakslıyor veya getiriyor. Dikim işine katılmak istiyorsa, katılabiliyor.

O araziye beraberinizde getirdiğiniz bir fidanı dikemiyorsunuz.
İsterseniz diktiğiniz fidanların bakımları ile daha sonra da ilgilenebiliyorsunuz. Sulama, ot alma, çapalama gibi.

2- Yanmış orman arazilerinin ağaçlandırılması.

Bu işle orman bölge müdürlükleri ilgileniyor.
Size yanmış bir orman arazisi tahsis ediliyor ve buraya da onların öngördüğü ağaçlar dikiliyor. Bu konuda yetkili bir kişi ile görüşemedim.

3- Kiralama yöntemi

Bir Bursa üyesi olarak bu konu toplantılarda konuşulduğunda nötr kaldım. Olumsuz davranarak gençlerin şevkini kırmak istemedim. Proje çok olumlu, fakat ütopikti. Bursa toplantılarında en fazla onbeş kişi bir araya gelmişti. İşin mali boyutu hiç düşünülmemişti.

Hala da düşünülmüyor. Varsayalım ki, orman idaresi bize on dönüm yer gösterdi. Bu yer dikime nasıl hazırlanır? Dozerlerin saat ücretlerini bilen var mı? Kaç üyemiz arazide çukur açıp ağaç dikebilir?

Zannedersem TEMA Vakfı da ağaçları profesyonelce dikiyor. Ağaç severler buraya da para veya şölen havasında emek katkısında bulunuyorlar.

İlle, bir arada ağaç dikmek istiyorsak, Ağaçlandırma ve Erozyonla Mücadele Müdürlüğü şemsiyesi altında bu iş neden olmasın.

Devlet arazisi üzerine, istediğimiz bölgeye ve istediğimiz ağaçları dikmek maalesef yasakmış.

Sergüzen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön