Konu: Muda
View Single Post
Eski 11-10-2018, 23:42   #5
Muda
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Yerli Afyonkarahisar patlıcanı

Yerli Afyonkarahisar patlıcanı


Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Patlıcan
Tohum çeşit adı: Yerli Afyonkarahisar patlıcanı başka yerde yetişiyor mu bilmiyorum.
Tohum kaç yıldır sizdedir: beşinci yılı
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Afyonkarahisar, rakım 1280 mt
Size nereden geldi: Komşumun yetiştirdiği patlıcanlardan fide olarak aldıklarımdan
Tohumun kökeni : Eskiden beri yetiştirilen ancak iklim ve başka nedenlerle gittikçe azalan bir çeşit.
Kullanılan gübreler : Yanmış hayvan gübresi
Kullanılan ilaçlar: Kullanılmadı
Hasat yıl ve ayı: 2018 henüz koparılmadı.
Bitki tipi ve gelişim durumu: Komşumda yaklaşık 1 metreye kadar Bende o kadar olmadı. boylanabilen, verimli bir çeşit. Bizde sıcak havaların azlığı nedeni ile daha az ürün alabiliyoruz. Daha sıcak yerlerde çok daha güçlü büyüyebilir. Biraz geniş bir yere ekilirse daha iyi olur.
Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Görünüm olarak güzel beslenebildiği bir ortamda verimli mor çiçekler veren çiçekleri dikenli, morumsu siyah parlak renklere sahip. Havalar soğudukça veya tohumluk olarak bırakılınca az güneş alması durumunda rengi solgunlaşmaya başlıyor.
Yetiştirme bilgileri : Erken ilkbaharda toprağa ekilebilir sanırım. Mutlaka erken ekilmeli. Patlıcan ve biberin gelişmesi yavaş oluyor.
Bundun beş altı yıl önce ilk çıktığı zaman bursa patlıcanı ile beraber kışın yemek için almıştım. Buzdolabında her iki tür de kızartılmış halde durduğunda bu patlıcan açık ara ile Bursa patlıcanını lezzet ve görüntü olarak sollamıştı. Gelecek yıl ben de bu patlıcandan yetiştirebilirsem dikeceğim. Arazi engebeli olduğu için komşum gübrelemeyi sonbaharda yapıp belliyor. İlkbaharda yeniden belleyip kanal açarak içerisine dikiyor. Gerekirse yeniden gübre verebiliyor. Düzenli sulama ve çapalama ile güneşin karşısında son derece verimli oluyor. Patlıcan yetiştirmede öğrendiğim bulunabilirse koyun gübresi, çapalama, güneş görme ve sulamaya dikkat etme. Su az verildiğinde veya tohumluk bırakıldığı zaman bitki verimden düşüyor. Düzenli sulamada çekirdek de hemen hemen hiç olmuyor. Ben ilk çıkan patlıcanları kopardıktan sonra daha büyük patlıcanlarım oldu.
Paylaşım tohum miktarı ile sınırlıdır.

Fotoğraflara buradan bakabilirsiniz.
Muda

Muda


Düzenleyen Muda : 12-11-2018 saat 14:53
Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön