View Single Post
Eski 03-09-2018, 10:12   #3
CornusMas
Ağaç Dostu
 
CornusMas's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-08-2016
Şehir: İstanbul/Çanakkale-Biga
Mesajlar: 199
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim sayın @Musa_Gündoğan,

Ekmek istediğim türler genellikle yerel olarak yetişen türler. Bölgede (fazla) bulunmayan üç türü de ekmek istiyorum. Türk Fındığı (Corylus colurna), At Kestanesi (Aesculus hippocastanum, Aesculus x carnea) ve Mahlep (Prunus mahaleb) C.colurna ve P.mahaleb çok ender de olsa görülebiliyor, o nedenle yabancı tür sayılmazlar. C.colurna'nın gençlik döneminde nem ihtiyacının yüksek olacağını bildiğimden genellikle vadi içlerine ekmeyi düşünüyorum. At kestanelerini ise yabancı türleri insan eliyle doğaya sokmamak adına daha dar bir bölgeye ekeceğim. Bunun dışında ekmek istediğim Erguvan (Cercis siliquastrum), Akasya (Robinia pseudoacacia), Meşe (Ak Meşeler grubu içerisinde yer alan birden çok tür), Çitlenbik (Celtis australis), Akçağaç (Acer pseudoplatanus, Acer campastre), Dişbudak (Fraxinus ornus, Fraxinus angustifolia) zaten Çanakkale ve çevresinde bolca yetişiyor.

Ekim yapacağım bölgede neredeyse hiç hayvancılık faaliyeti yok. Köylerdeki nüfus azaldıkça hayvancılık (özellikle sürü otlatma şeklinde küçükbaş hayvan yetiştiriciliği) bitmiş durumda. Bu nedenle hayvancılık konusu problem olmayacak.

Maalesef şu an İstanbul'da yaşıyorum. 10.000 tane fidan yetiştirip bunları doğaya dikmek sahip olmadığım kadar çok zaman ve kol gücü gerektirir. Ekim toprağı hazırlanacak, poşetlere doldurulacak, bir yıl süreyle bakımı yapılacak, fidanlar topraklı halde dikileceği yerlere taşınacak, çukurlar açılacak, ekim yapılacak. Bir kişinin haftasonu tatilerinde altından kalkabileceği bir iş değil gerçekten Bu yüzden tohum halinde ekmek zorundayım. Fakat çok miktarda tohum ekmek yerine yönetebileceğim sayıda fidan yetiştirip bunları dikmek de bir yöntem tabi.

Ekilen tohumları böceklerden korumak için ekim öncesinde mazota batırıldığını okumuştum daha önce. Tohumlara zarar vermeyecek böyle bir yöntem varsa eğer böcekleri/küf mantarlarını bu şekilde uzak tutabilirim belki. Bu konuda ziraat odaları yardımcı olabilirler mi? Kimyasal kullanmak istemiyorum ama başarı şansımı artıracaksa tohumları ekim öncesinde ilaçlamak mantıklı olabilir. Bunun doğaya fazla bir zararı olacağını da düşünmüyorum.

CornusMas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön